Henkilökuvia

Jack Ma – ajatuksia johtamisesta

Epäonnisesta opiskelijasta tuli monimiljardööri. Verkkokauppa Alibaban perustaja Jack Ma on luonut menestyksensä tyhjästä ja omalla johtamistyylillään.

Jack Ma
Hyvä johtaja opettaa sinulle jotain ihmisyydestä. Elämästä ei kuitenkaan ymmärrä mitään ennen kuin täyttää 30. Jos löydät hyvän johtajan, pysy yrityksessä vähintään kolme vuotta, Jack Ma sanoo.

Kukaan ei olisi ihmetellyt, vaikka Ma Yun olisi luovuttanut. Nykyään Kiinan rikkaimpana tunnettu mies ajelehti nuorena ilman päämäärää ja epäonnistui kerta toisensa jälkeen. Sittemmin hän vaihtoi nimekseen Jack Ma ja perusti verkkokauppa Alibaban. – Sen myynti on nyt suurempi kuin Amazonin ja eBayn yhteensä.

Jack Ma

Jack Ma

Ikä: 55 vuotta.

Ura: Perusti kiinalaisen IT-monialakonserni Alibaba Group Holdingin.

Juuret: Sai idean Alibabasta Yhdysvaltain-matkallaan vuonna 1994, kun pääsi ensimmäistä kertaa käyttämään internetiä eikä löytänyt mitään tietoa Kiinasta.

Nykyään: On jättänyt Alibaban johtajuuden omistautuakseen opiskelulle ja hyväntekeväisyystyölle säätiössään, joka keskittyy terveyteen ja koulutukseen muun muassa Tiibetissä.

Omaisuus: 41 miljardia euroa.

Filmitähti: Näytteli vuonna 2017 pääosaa kung-fu-teemaisessa lyhytelokuvassa Gong Shou Dao.

Palkinnot: Fortune listasi hänet vuonna 2017 maailman toiseksi parhaaksi johtajaksi.

Jack Ma pyrki 12 kertaa sisään yliopistoon niin Kiinassa kuin ulkomaillakin, mutta epäonnistui joka kerta. Hän haki poliisikouluun ja nousi viiden parhaan joukkoon. Neljä heistä valittiin, mutta Ma jäi ulos. Hän pyrki myös ravintolapäällikköharjoittelijaksi pikaruokaketju KFC:hen. 24 hakijan joukosta Ma oli jälleen ainoa, jota ei valittu.

Lopulta onni kuitenkin kääntyi. Hän onnistui saamaan yliopistopaikan kotikaupungistaan Hangzhousta ja opiskeli englannin kielen opettamista sekä kansainvälistä kauppaa.

Opetustyössä oli kuitenkin yksi vika.

– Vihasin työtäni opettajana, Ma kertoi taannoin World Economic Forum -tapahtumassa Davosissa.

Valmistuttuaan hän antoi opettajalleen lupauksen kokeilla opettamista kuuden vuoden ajan, ja hän piti lupauksensa.

– Ymmärsin opettajan ammatin hyvät puolet ja rauhoituin.

Kuuden vuoden kuluttua, vuonna 1995, Ma lopetti opetustyön. Hän oli edellisenä vuonna tekemällään matkalla Yhdysvalloissa päässyt kokeilemaan internetiä, ja loppu onkin historiaa.

Itse kehitetty johtamisfilosofia

Kaikki rakastavat tuhkimotarinoita. Ne ovat useimmiten sekoitus faktoja, mielikuvitusta ja väärinkäsityksiä. Tämä pätee myös Jack Mahan. Voihan hyvinkin olla, että KFC-ravintolaan hakikin 23 työntekijää. Mutta kiinnostavaa eivät olekaan menestyjien vaatimattomat lähtökohdat, vaan se, miksi he ovat menestyneet.

Jack Malla on mielenkiintoinen yrittäjyysfilosofia. Hän kertoo usein aloittaneensa työuransa opettajana painottaakseen, kuinka tärkeä ensimmäinen työpaikka hänen mielestään on.

Jack Ma pyrki 12 kertaa sisään yliopistoon niin Kiinassa kuin ulkomaillakin, mutta epäonnistui joka kerta. Hän haki poliisikouluun ja nousi viiden parhaan joukkoon. Neljä heistä valittiin, mutta Ma jäi ulos.

Ensimmäisen työpaikan ei tarvitse olla merkittävin työtehtävä tai kaikkein isoimmassa firmassa, vaan tärkeintä Man mukaan on, että saat työskennellä hyvälle johtajalle. Hyvä johtaja opettaa sinulle jotain ihmisyydestä.

– Elämästä ei kuitenkaan ymmärrä mitään ennen kuin täyttää 30, Jack Ma sanoo.

– Jos löydät hyvän johtajan, pysy yrityksessä vähintään kolme vuotta.

Jack Man mukaan kannattaa myös kuunnella tarinoita epäonnistumisista. Pelkät menestystarinat saavat ihmisen vain tuntemaan itsensä mitättömäksi.

Ma ei myöskään ajattele, että johtajan pitäisi olla erityisen fiksu tai osaava. Sen sijaan hänen mukaansa kannattaa palkata itseään fiksumpia työntekijöitä ja saada heidät tekemään yhteistyötä.

Lisäksi hän neuvoo panostamaan naistyöntekijöihin. Alibaba Groupin työntekijöistä valtaosa on naisia ja johtoasemassa olevista naisia on 37 prosenttia.

Kun Jack Ma puhui Bloomberg Global Business Forumissa viime syksynä, yleisössä istui joukko johtajia kuulemassa, kuinka hänen mukaansa hyvä johtaja tarvitsee älykkyyden ja empatiataitojen lisäksi myös LQ:ta. Termi on Jack Man sanoin quontent of love, kykyä rakastaa. Tähän on hänen mukaansa naisilla paremmat valmiudet.

– Monilla miehillä on korkea älykkyysosamäärä, mutta ei empatiataitoja, eikä varsinkaan korkea LQ. Naisilla on parempi tasapaino näiden kolmen ominaisuuden välillä. Jos haluat, että yritystäsi johdetaan tarkasti ja viisaasti, naiset ovat siihen tehtävään parhaita.

Jack Ma

Teksti: Niklas Wahllöf Kuvat: Shutterstock

Julkaistu 26.01.2020