Kulttuuri

Jääkö koti konttoriksi?

Koronan aikana monen työpisteenä on ollut keittiönpöytä tai jopa pesutupa. Mutta jatkuuko etätyö pandemian jälkeenkin vai kaipaavatko ihmiset takaisin toimistoon?

Piirustuskuva: Valero Doval

Miltä kuulostaisi kannettava konttori? Ei vain kannettava tietokone, vaan myös väritulostin, kopiokone, faksi ja skanneri. Monitoimilaite, jolla voit tehdä töitä missä tahansa: Work where you want. Lisätietoja tästä vallankumouksellisesta laitteesta saat soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon.

Noin etätyötä markkinoitiin 25 vuotta sitten. Kannettavan monitoimikoneen kehitti Canon. Sen mainoslause ”work where you want” iskostui tuolloin mieleen ulkomainostauluista, lehtien sivuilta ja televisiosta.

Toimistotekniikan valmistajat siis ennakoivat etätyön tulemista jo 1990-luvulla. Silti piti odottaa kolmisenkymmentä vuotta ja maailmanlaajuista kulkutautia, ennen kuin etätyö löi kunnolla läpi.

Aiemmin useimmat työnantajat ovat hyväksyneet etätyön pikemminkin pakosta kuin siksi, että olisivat nähneet siinä etuja. Haluttomuus höllentää työntekijöiden valvontaa on voinut olla virhe, sillä se on voinut jopa heikentää työn tuottavuutta.

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan työntekijöiden tuottavuus paranee, kun he saavat itse päättää, missä työskentelevät. Tutkimuksessa seurattiin Yhdysvaltojen patenttiviraston työntekijöitä, joiden etätyömahdollisuuksia laajennettiin vuonna 2012. Tutkimuksen mukaan ne työntekijät, jotka saivat täydet etätyöoikeudet, olivat työssään 4,4 prosenttia tuottavampia kuin ne, jotka saivat tehdä töitä etänä silloin tällöin mutta joiden piti kuitenkin asua lähellä työpaikkaansa.

Ensamt hus i vattnet ▲ Yksinäinen talo vedessä

Koronapandemian aikana etätyöstä on tullut normi. Suuri kysymys onkin, jatkavatko ihmiset työntekoa kotoa käsin sitten, kun ei enää tarvitse pelätä tartuntaa. Niin voi hyvinkin käydä, sillä näyttää siltä, että on asenteet ovat kokonaan muuttuneet.

Ennen koronaa yhdysvaltalaiset tekivät etätöitä viisi prosenttia työajastaan. Keväällä 2020 etätöitä teki 60 prosenttia. He kertoivat olevansa entistä tyytyväisempiä ja tuottavampia. Pohjoismaissa vain kolme prosenttia työntekijöistä teki enimmäkseen etätyötä ennen koronaa. 30 prosenttia teki töitä kotona silloin tällöin. Pandemian aikana 43 prosenttia pohjoismaalaista on ollut etätöissä.

Ihmiset eivät tunnu kaipaavan takaisin vanhaan toimistotyöhön. Merkit ovat samat monissa maissa: omakotitalojen kysyntä kasvaa, ja ihmiset ovat valmiita muuttamaan entistä kauemmaksi suurkaupungeista. Kaupunkilaisia vetävät maalle suuremmat asunnot, oma puutarha, luonnon läheisyys ja alhaisemmat asumiskustannukset. Valmius isoon ympäristönvaihdokseen kielii siitä, että etätöiden odotetaan jatkuvan tulevaisuudessakin.

Etätyömahdollisuus parantaa paitsi työntekijöiden tuottavuutta myös rekrytointimahdollisuuksia. Jos paras mahdollinen ehdokas avoimeen tehtävään haluaa mieluummin asua maalla hyvien kalavesien äärellä kuin kaupungissa, hänet voidaan silti palkata. Work where you want.

Kahviautomaatti

Korona-aika on muuttanut yritysten käytäntöjä muutoinkin. Yhdysvaltalaisen Columbia-yliopiston tutkimuksen mukaan etätyö on tehostanut sisäistä tiedonkulkua monessa yrityksessä. Esihenkilöiden täytyy huolehtia entistä paremmin siitä, että tieto tavoittaa jokaisen, kun ei ole voinut luottaa siihen, että uutiset leviävät omalla painollaan.

Ehkä etätyö myös auttaa johtajia ymmärtämään alaisten arkea. Jos Zoom- tai Teams-kokouksissa työntekijöiden taustalla näkyy pyykkivuoria ja tai kaikuu lasten ääniä, johtaja ehkä miettii kahdesti ennen kuin ehdottaa ylitöitä. Toisaalta on myös nähtävissä merkkejä päinvastaisesta kehityksestä: ”Kai sinulle sopii, että aloitetaan kokous jo 7.30, kun sinulla ei mene aikaa työmatkoihin?”

Työelämä on myllerryksessä kaikkialla maailmassa. Kukaan ei osaa sanoa, milloin pandemia on voitettu, eikä kukaan tiedä, missä laajuudessa etätyö jatkuu sen jälkeen tai jatkuuko se ylipäätään. Kaikki eivät nimittäin suinkaan eivät halua jäädä kotiin. Monet odottavat kärsimättöminä paluuta elämään ennen koronaa: tavallisia työrutiineja, kokouksia neuvotteluhuoneissa ja ehkä kaikkein eniten muiden ihmisten tapaamista kahvikoneen äärellä.

Zoom -kokous

Toisaalta on myös varoiteltu, että etätyötrendi syventää entisestään juopaa valkokaulustyöntekijöiden ja duunarien välillä. Toimistotyöntekijä voi päivittää Instagramiin kuvia uudesta työpisteestään aurinkoisella terassilla, mutta on monia ammatteja, joissa työt on tehtävä työpaikalla.

Yksi tärkeä argumentti Canonin mainoskampanjassa 1990-luvulla oli ajansäästö. Etätyötä perusteltiin muun muassa tutkimuksilla siitä, miten monta tuntia ihmiset keskimäärin istuvat autossa matkalla kotoa töihin ja töistä kotiin. Yhtä tutkimustulosta ei kuitenkaan tuotu esiin mainoksissa: kaikki eivät halunneet lyhentää työmatkaansa. Varsinkin monet naiset sanoivat, että se oli ainoa hetki päivässä, jolloin he saivat olla itsekseen.

Etätyössä kyse on ennen kaikkea kulttuurista ja työntekemisen tavoista. Tietenkin myös tekniikkaa tarvitaan. Kotitoimisto ei toimi ilman kunnon laitteita ja nopeita tietoliikenneyhteyksiä.

1970- ja 1980-luvulla puhuttiin ”näköpuhelimesta” samanlaisena tulevaisuuden ihmeenä kuin lentävästä autosta. Silloin moni ihmetteli, mihin sellaista tarvittaisiin. Viimeistään nyt tiedämme vastauksen.

Teksti: Eric Lund Piirustuskuva: Valero Doval Kuvat: Shutterstock

Lähteet: The Economist, Human Resource Executive, Forbes.

Julkaistu 01.08.2021