Kestävä kehitys

Ilmasto­ystävällinen tekniikka kuuluu kaikille

Mikroaaltouuni on Bill Gatesin mielestä täydellinen esimerkki siitä, että ilmastokriisi voidaan ratkaista.

Mikroaaltouuni

Miten ilmastonmuutoksen torjunta onnistuu nopeasti? Siten, että ihmiskunta oppii mikroaaltouunin esimerkistä, väittää monimiljardööri ja Microsoftin perustaja Bill Gates.

Gates Notes -blogissaan hän toteaa, että yhä useammilla ihmisillä tulisi olla mahdollisuus käyttää ilmastoystävällistä tekniikkaa, kuten polttokennoja ja vihreää lentopolttoainetta, joka ei maksa maltaita.

Jotta kehitys menisi siihen suuntaan, voimme Gatesin mukaan ottaa oppia mikroaaltouunista: Kun mikroaaltouuni lanseerattiin vuonna 1955, sellainen maksoi noin 12 000 dollaria. Se suoriutui kuitenkin myös tietyistä tehtävistä paremmin kuin kaasu- ja sähköuunit, joten kysyntä kasvoi nopeasti. Yhä useammat yritykset alkoivat valmistaa mikroaaltouuneja, niiden valmistustapoja kehitettiin entistä tehokkaammiksi ja sitä varten luotiin toimitusketjuja. Nykyään mikroaaltouuneja saa kaikista tavarataloista noin 50 dollarilla.

Bill Gates

Bill Gates

”Olen innostunut Catalystista ja uskon, että ohjelma voi auttaa tuomaan puhtaan energian innovaatiot kaikkien ulottuville kohtuuhintaan.”

Ympäristöystävällinen tekniikka voi ja sen pitäisi kehittyä samaan suuntaan. Toistaiseksi kuitenkin vain aurinkoenergian osalta on periaatteessa käynyt niin, Gates kirjoittaa. Siksi hän työskentelee nyt Breakthrough Energy Catalystin parissa. Se on vaikutusvaltaisten filantrooppien, yritysten ja maiden välinen yhteistyöryhmä, jonka toivotaan nopeuttavan fossiilisia polttoaineita korvaavan tekniikan kehitystä.

"Olen innostunut Catalystista ja uskon, että ohjelma voi auttaa tuomaan puhtaan energian innovaatiot kaikkien ulottuville kohtuuhintaan", Gates kirjoittaa ja lisää, että kypsiä alueita on tunnistettu neljä: 

1. Hiilidioksidiloukut eli -keräimet, jotka pystyvät imemään suuria päästömääriä suoraan ilmakehästä.

2. Vihreät lentopolttoaineet rahti- ja matkustajakoneisiin, jotka ovat liian raskaita ajettaviksi akuilla. 

3. Vetykäyttöiset polttokennot.

4. Laajamittainen energian varastointi eli uudet keinot varastoida aurinko- ja tuulivoimaa kuukausiksi. 

Catalyst-ryhmän on määrä pitää esitys COP26-ilmastohuippukokouksessa Glasgow’ssa marraskuun alussa.

Kuvat: Shutterstock

Julkaistu 29.09.2021