Kestävä kehitys

Ikä tuo onnea

”Nelikymppisenä elämä alkaa”, sanottiin amerikkalaisessa self help -kirjassa 30-luvulla. Silloin sillä tarkoitettiin, että 40-vuotiaana pitäisi vihdoin nauttia elämästä, kun on vuosikymmenet puskenut työmarkkinoilla ja kotona. Lapset ovat muuttamassa kotoa ja rauhallinen, harmoninen elämänvaihe odottaa.

Mutta pitääkö tämä paikkansa nykyisessä yhteiskunnassa? Olemmeko todella onnellisempia täytettyämme 40? Kyllä vain, ainakin, jos uskomme YK:n uusinta World Happiness Report -tutkimusta, jota varten haastateltiin ihmisiä 158 maassa. Osallistujat saivat arvioida onnellisuuttaan asteikolla yhdestä yhdeksään.

Ikävuosina 15–19 luku oli keskimäärin 5,35. Sen jälkeen onnellisuustaso alkoi vähitellen laskea. Ikävuosina 35–39 onnellisuuden arvioitiin olevan tasolla 5,09. 40:nnen ikävuoden jälkeen tilanne alkaa vähitellen muuttua. Huipussaan onnellisuus on seitsemänkymppisillä, joilla keskiarvo on 5,58.

Onni siis noudattavaa loivaa U-käyrää – se laskee lähtötasosta, mutta nousee uudelleen. Ehkä tässä yhteydessä voisi sanoa, että onnellisuuskäyrä muistuttaa hymiötä?

Julkaistu 24.05.2019