Henkilökuvia

Hyvässä vauhdissa

Kolme vuotta sitten ruotsalainen Fredrik Hjelm ei omistanut edes asuntoaan. Nyt hänen perustamansa Voi on Pohjoismaiden menestyneimpiä startup-yrityksiä, ja sen sähköpotkulaudat ovat mullistaneet modernin kaupunkikuvan.

Fredrik Hjelm
Mikä on Voin suurin haaste? ”Liiketoimintamallimme monimutkaisuus. Siihen kuuluvat ajoneuvot, sovelluksen ohjelmisto ja koko operatiivinen puoli eli vastuu tuotteesta kaupungeissa”, Fredrik Hjelm sanoo.

Fredrik Hjelmillä on selkeä neuvo menestystä tavoitteleville: unohda säännöt ja vanhat totuudet.

– Jos haluat, että startup-yrityksesi valloittaa maailman, vanhat käytännöt ja säännöt on hylättävä. Pitää toimia nopeasti. Tietysti täytyy noudattaa yhteiskunnan sääntöjä, mutta niitä on lähestyttävä uudella tavalla. Kun maailma on valmis muutokseen eikä pelisääntöjä ole vielä olemassa, ensimmäinen toimija saa suurimman palan kakusta.

Hjelm muistaa alkuhötäkästä hupaisiakin sattumuksia.

– Kun meillä oli kiire saada potkulaudat kaduille uusissa kaupungeissa, jokainen päivä, tunti ja minuutti oli tärkeä. Kun olimme aloittamassa toimintaamme Saksassa, kaksi meidän Hampurin-vastaavaamme palasi verstaalle neljältä yöllä. Silloin ei enää kannattanut mennä kotiin, joten he menivät nukkumaan yhteen minibussiin. Viisi tuntia myöhemmin he heräsivät metsästä. Verstaan työntekijä oli aamulla ottanut auton ja lähtenyt hakemaan potkulautoja.

Fredrik Hjelm
Fredrik Hjelm on vauhdittanut Voin innovaatiotoimintaa. Voi jakaa reaaliaikaista liikennedataa kaupunkien liikenteenvalvonnan kanssa. Tavoitteena on nopeuttaa päätöksentekoa ja siten parantaa turvallisuutta ja elämänlaatua.

Fredrik Hjelm

Asuinpaikka: Tukholma.

Syntynyt: 1991.

Työ: Voi Technology -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja.

Ura: Opiskellut Tukholman kauppakorkeakoulussa, Uppsalan yliopistossa ja Ruotsin puolustusvoimien tulkkikoulussa. Yrittäjä, Guestit-asunnon­vuokraus­palvelun perustaja.

Ensimmäinen työ: Metsänistuttaja.

Piilolahjakkuus: Vapaasukellus.

Esikuva: Se, joka ei anna periksi.

Pankki: Tukholman Nordea Private Banking.

Kännykkäsovelluksen kautta sähköpotkulautoja vuokraava Voi on nykyään yksi Pohjoismaiden menestyksekkäimmistä startup-yrityksistä. Voi-potkulautoja on 40 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa, ja yrityksen arvo on noin 400 miljoonaa euroa.

– Tällä hetkellä keskitymme rekrytointiin. Ainoa tapa menestyä on saada mukaan lahjakkaita ihmisiä. Yhtiön luovat sen työntekijät. Sinusta ei koskaan tule parempaa kuin ihmiset, jotka olet palkannut. Kun digitalisaatio kiihtyy, lahjakkuuden vaikutus korostuu. Hyvä ohjelmoija voi kirjoittaa koodia, jota käyttävät miljoonat ihmiset. Siksi kilpailu huippuosaajista on kiristynyt.

Matala hierarkia

Tukholman keskusta, kello 7.00. Voin kansainvälisessä tukikohdassa eli maisemakonttorissa hotelli Sheratonin yläpuolella on autiota. Lattialla on sininen kokolattiamatto, siellä täällä näkyy irrallisia sähköjohtoja ja katossa sammuneita loisteputkia. Toimitusjohtaja Hjelm astelee sisään collegeshortseissa ja lippalakissa kädessään ruskea paperikassi, jossa on päivän tykötarpeet. Hän istahtaa toimistotuoliin ja kertoo Voin yrityskulttuurista. Se tuntuu keskittyvän enemmän sisältöön kuin ulkoiseen vaikutelmaan.

Fredrik Hjelm
Voi julkaisi tänä kesänä ensimmäisen turvallisuusraporttinsa. Raportin on määrä ilmestyä vuosittain. Se sisältää ehdotuksia ja jo toteutettuja toimenpiteitä liikenneturvallisuuden parantamiseksi. ”Haluamme käydä vuoropuhelua kaupunkien mutta myös muiden toimijoiden kanssa siitä, miten Voi voisi tehdä liikenteestä turvallisempaa”, Fredrik Hjelm sanoo.

– Sillä mitä kirjoitat yrityksen arvoista johonkin esitykseen, ei ole mitään merkitystä. Tärkeää on se, miten me ihmisinä käyttäydymme muita kohtaan. Usein yrityksestä tulee sellainen, jollaiseksi viisi ensimmäistä henkilöä sen tekee. Meillä on nyt satoja työntekijöitä, mutta ajattelutapamme on yhä sama kuin silloin, kun aloitimme.

Voin toimisto on kaukana siitä, mitä startup-yrityksiin usein liitetään. Siellä ei ole pingispöytää, karaokehuonetta eikä värikkäitä sohvaryhmiä. Hjelm luettelee yhtiön kolme perusarvoa.

– Ensimmäinen on ”we ride together”. Eli meillä on matala hierarkia. Kaikki ovet ovat auki. Kuka tahansa voi tulla kertomaan minulle ideansa, ja paras niistä voittaa. Toinen on uskallus satsata isosti, vaikka kaikkea dataa ei olisi vielä käsillä. Kolmas on uteliaisuus ja rohkeus etsiä uusia ratkaisuja. Meillä on tapana sanoa, että me olemme startup-maailman tutkimusretkeilijöitä.

Oivallus metsässä

Fredrik Hjelm syntyi Östersundissa noin 500 kilometriä Tukholmasta luoteeseen. Työuransa hän aloitti 13-vuotiaana metsänistuttajana. Työstä sai urakkapalkan, ja kolmessa päivässä hän oli istuttanut 5 000 tainta.

Fredrik Hjelm
Lahjakkuuksia etsimässä. Fredrik Hjelmin mukaan ainoa tapa menestyä on saada yritykseen osaavia ihmisiä.

Voi Technology

• Perustettu 2018. Perustajat: Fredrik Hjelm, Douglas Stark, Filip Lindvall ja Adam Jafer.

• Toimii yli 40 kaupungissa 11 maassa.

• Yli 6 miljoonaa käyttäjää.

• Voin sähköpotkulaudoilla on tehty yli 50 miljoonaa matkaa.

• Toimii kaikissa Pohjoismaissa.

• Vuonna 2018 Voin liikevaihto oli 1,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 se nousi 31 miljoonaan euroon. Tosin silloin yritys teki myös 77 miljoonaa euroa tappiota. Se selittyy voimakkaasta kasvusta.

– Silloin oivalsin, mikä voima on siinä, että palkkio riippuu työpanoksesta. Myöhemmin olin kunnalla työssä, jossa jokainen sai samaa palkkaa riippumatta siitä, miten hyvin ja kovasti teki työtä. Opin paljon sellaista, josta on ollut hyötyä Voissa. Ennen kaikkea sisua ja kovaa työntekoa. Olin metsässä 10–12 tuntia päivässä, aamusta iltaan. Yrityksen pyörittäminen on samanlaista. Työ ei lopu koskaan, eikä koskaan pidä antaa periksi.

Lukion jälkeen Hjelm opiskeli kauppa­korkea­koulussa Tukholmassa ja sitten venäjää Ruotsin puolustusvoimien tulkkikoulussa Uppsalassa. Sen jälkeen hän oli kolme vuotta Ruotsin lähetystössä Moskovassa.

– Sitten ymmärsin, että valtionhallinto ei ole oikein minun juttuni. Menin töihin Avitolle [Venäjän vastine tori.fi:lle]. Suurin hyöty minulle oli kuitenkin venäjän opinnoista. Uuden kielen opiskeleminen on kuin kiipeäisi korkealle vuorelle. Huipulle ei pääse yhdellä loikalla, vaan on mentävä lyhyt askel kerrallaan. Samalla tavalla voi saavuttaa mitä vain.

Mitä muuta opit?

– Sen, että kaikki on mahdollista. Venäjällä mikään ei ole mahdotonta. ’Ei’ ei koskaan tarkoita ei. Aina on oikopolkuja, kiertoteitä ja porsaanreikiä. Se pitää oppia, jotta pystyy elämään venäläisessä yhteiskunnassa. Siitä ajattelutavasta on ollut hyötyä myös Voissa.

Fredrik Hjelm
Fredrik Hjelmin mukaan sähköpotkulaudat ovat liima, joka sitoo yhteen jo olemassa olevat liikennejärjestelmät. Ne palvelevat myös alueita, joille julkinen liikenne ei yllä.

Palattuaan Ruotsiin Hjelm perusti vuonna 2015 Guestit-asunnon­vuokraus­palvelun ja saattoi päätökseen opintonsa kauppa­korkeakoulussa. Vuonna 2018 hän perusti Voin yhdessä Douglas Starkin, Filip Lindvallin ja Adam Jaferin kanssa. Tuona vuonna hänen vuosiansionsa olivat 26 000 euroa eikä hän omistanut asuntoa eikä autoa.

– Testasin sähköpotkulautoja Los Angelesissa. Samaan aikaan monet turistit kyselivät Guestitin kautta, miten Tukholmassa voi liikkua. Silloin ainoa vaihtoehto joukkoliikenteen lisäksi oli oikeastaan polkupyörän vuokraaminen tai taksi. Huomasimme, että sähköpotkulaudoille on iso tarve Euroopassa.

Sähköpotkulauta on uudistanut modernin kaupunkikuvan. Se on muuttanut paitsi liikkumista myös ihmisten välistä vuorovaikutusta. Se on ollut samanlainen mullistus kuin polkupyörän keksiminen vuonna 1817, ensimmäinen auto vuonna 1886, bussi vuonna 1895 ja metro vuonna 1904. Vuonna 2021 sähköpotkulautoja on lähes kaikissa suurissa kaupungeissa.

– Meidän visiomme on luoda lisää tilaa jalankulkijoille ja pyöräilijöille ja vähemmän raskaille ajoneuvoille, kuten autoille ja busseille. Sähköpotkulaudoilla on myös sosiaalinen vaikutus. Ne tuovat lisää asiakkaita kahviloihin ja liikkeisiin sellaisilla alueilla, joilla ei ole julkista liikennettä. Me olemme ikään kuin liima, joka yhdistää jo olemassa olevat liikennejärjestelmät.

Terveellistä elämää

Teknologiayritysten johtajat tuntuvat olevan nykyajan rocktähtiä. Elon Musk tapailee huippumalleja, Jeff Bezos ostelee luksushuviloita Hollywood Hillsistä ja Steve Jobs on saanut kokonaisen sukupolven pukeutumaan löysiin farkkuihin ja lenkkitossuihin.

Fredrik Hjelm
Venäjällä Fredrik Hjelm oppi, että mikään ei ole mahdotonta. Opista on ollut iso hyöty yrityksiä kehitettäessä.

Fredrik Hjelmin pankkineuvoja Fredrik Hultin (Nordea Private Banking):

”Fredrik on todellinen yrittäjäsielu. Hän näkee aina mahdollisuuksia ongelmien sijaan. Hän on perustanut ison joukon yrityksiä ja usein johtanut montaa yritystä samanaikaisesti. Ihmettelen, mistä hän saa kaiken ajan ja tarmon… Luulen, että intohimosta kehittää uusia asioita! Fredrik on myös asiakas, joka mielellään pallottelee ideoita ja etsii ratkaisuja. Pidän kovasti keskusteluistamme. Ne ovat hyvin antoisia. Yleensä puhumme puhelimessa tai Skypessä, koska Fredrikillä on niin paljon menoa.”

– Minusta on parempi, että julkisuudessa on Elon Muskin kaltainen henkilö, joka mullistaa autoilun ja avaruusmatkailun, kuin joku huumeita käyttävä rocktähti. Se varmasti vain yleistyy, kun tekniikan ja ohjelmistojen merkitys elämässämme kasvaa.

Miten voi estää kuuluisuutta nousemasta päähän?
– Se vaihtelee. On ihmisiä, jotka hoitavat minusta julkisuuden erittäin hyvin, toiset taas huonommin. Itsekin olin aluksi innoissani, kun ensimmäiset jutut minusta ilmestyivät. Palasin kuitenkin hyvin pian arkeen ja keskityin taas yrityksen rakentamiseen.

– Olen aina pitänyt huolta kunnostani. Olen kuin urheilija, joka valmistautuu mestaruuskisoihin. Nukun kahdeksan tuntia yössä, kuntoilen säännöllisesti enkä käytä paljon alkoholia. Jos haluaa startup-yrityksensä onnistuvan, siihen pitää mennä mukaan kuin maailmanmestaruuskisoihin.

Mistä olet joutunut luopumaan?
– Melkein kaikesta muusta. Tämä on minun intohimoni ja tavoitteeni elämässä. Olen 30-vuotias ja uskon, että perheen perustamisen aika tulee vielä.

Työhön uppoutuminen voi olla myös hyvä keino unohtaa muut asiat.
– Se on totta! Kun on oikein innoissaan jostakin, aika ja paikka häviävät. Arjen pikkuasioilla ei ole väliä.

Teksti: Victor Johansson Kuvat: Karl Nordlund

Julkaistu 28.07.2021