Henkilökuvia

Hyvän­teke­väisyyden kuningatar

3,8 miljardia dollaria. Niin paljon yhdysvaltalainen MacKenzie Scott on lahjoittanut 465 hyväntekeväisyysjärjestölle viime kesäkuun jälkeen. Kirjailija ja Amazonin omistaja tietää, miten rahaa jaetaan.

Vuodesta 2019 lähtien MacKenzie Scott on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen lähes 9 miljardia dollaria. Kuva: Evan Agostini/Invision/AP, File/TT

Kun MacKenzie Scott erosi verkkokauppajätti Amazonin perustajasta, Jeff Bezosista kolme vuotta sitten, hän sai neljä prosenttia Amazonin osakkeista. Viime marraskuussa hänen omaisuutensa arvo oli yli 60 miljardia dollaria. Uutissivusto Bloombergin listauksen mukaan hän on Yhdysvaltojen kolmanneksi rikkain nainen.

Monille rikkaille hyväntekeväisyys on PR-toimintaa, jota harjoitetaan lahjoittajan mukaan nimettyjen järjestöjen kautta. MacKenzie Scott sen sijaan pitää matalaa profiilia, mutta on silti tarkka siitä, mihin rahansa laittaa. Hänen tiiminsä käy tarkkaan läpi jokaisen lahjoituksia saavan järjestön.

Hyvä poikii hyvää

Scott kuvailee viimeisintä lahjoituskierrostaan Medium-alustalla ja kertoo sen tavoitteeksi ”ryhmien tukemisen”.

Scottin mukaan usein luullaan, että yhteiskunnassa aliedustetut ryhmät kilpailevat keskenään, mutta todellisuudessa yhden ryhmän tukeminen on lähes aina eduksi myös muille.

– Pyörätiet lisäävät pyöräilijöiden turvallisuutta, mutta niistä hyötyvät myös paikalliset kauppiaat ja alueen kiinteistöjen arvo nousee. Tyttöjen ja naisten työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksien parantaminen edistää globaalia talouskasvua.

Tämä filosofia on punainen lanka kaikessa Scottin hyväntekeväisyydessä. Hän tukee järjestöjä, joiden toimintakenttä ulottuu terveydenhuollosta ja koulutuksesta lakineuvontaan, asuntoasioihin ja pakolaisten ja vähemmistöjen tukemiseen.

Erityisesti Scottin mieleen ovat selvästi naisten johtamat ryhmät ja järjestöt, joiden toimijoilla on juuret paikallisissa yhteisöissä. Viimeisimmällä lahjoituskierroksella saajien joukossa oli myös Planned Parenthood, joka ylläpitää aborttiklinikoita ja on saanut kovaa kritiikkiä Yhdysvaltain konservatiivipoliitikoilta.

– Oikeudenmukaisuus voidaan saavuttaa vain, jos kaikilla on mahdollisuus rakentaa sitä, Scott kirjoittaa.

Erotessaan Amazonin perustajasta Jeff Bezosista Scott sai neljä prosenttia Amazonin osakkeista. Niiden arvo on nykyään 60 miljardia dollaria. Kuva: REUTERS/Danny Moloshok/File Photo /TT

Esikoiskirja kertoi lukutoukasta

Medium-profiilissaan MacKenzie Scott esittelee itsensä äidiksi, kirjailijaksi ja esitaistelijaksi. Hän on kuitenkin myös keskeinen osa eteläamerikkalaisen joen mukaan nimetyn verkkokauppayrityksen tarinaa. Amazonin liiketoimintasuunnitelma syntyi automatkalla Seattleen vuonna 1994. Scott oli ratissa, ja Jeff Bezos istui kirjoittamassa vieressä.

Scott on syntynyt San Franciscossa. Hänen kerrotaan olleen suuri kirjallisuuden ystävä jo lapsena. Ensimmäisen kirjansa hän kirjoitti kuusivuotiaana. 142-sivuisen esikoiskirjan nimi oli The Book Worm eli lukutoukka.

Aikuisiällä hän opiskeli englannin kieltä ja kirjallisuutta arvostetussa Princetonin yliopistossa New Jerseyssä. Hänen opettajanaan oli muun muassa Nobel-palkittu kirjailija Toni Morrison. Valmistuttuaan vuonna 1992 Scott toimi myös Morrisonin tutkimusassistenttina, kun tämä valmisteli kirjaansa Jazz.

Vuotta myöhemmin Scott tapasi Jeff Bezosin. Tämä oli töissä samassa sijoitusrahastossa, jossa Scott työskenteli rahoittaakseen kirjoittamisensa. New York Timesin mukaan Scott ihastui Bezosin nauruun. Muutama kuukausi myöhemmin he menivät naimisiin.

MacKenzie Scott on kirjoittanut kaksi romaania. Molemmat ovat saaneet ylistävät arviot.

Uudet kuviot

Nyt neljää lasta, kahta romaania (vuonna 2005 ilmestynyt The Testing of Luther Albright ja Traps, joka ilmestyi vuonna 2013) ja yhtä startup-yritystä myöhemmin MacKenzie Scott seisoo vakaasti omilla jaloillaan.

Hän on myös mennyt uusiin naimisiin. Uusi puoliso Dan Jewett on kemianopettaja.

Vuonna 2019 Scott lähti mukaan Microsoftin perustajan Bill Gatesin ja sijoittaja Warren Buffettin käynnistämään The Giving Pledge -kampanjaan. Sillä kannustetaan rikkaita antamaan suurin osa omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Scott on päässyt hyvään alkuun. Vuoden 2019 jälkeen hän on lahjoittanut lähes 9 miljardia dollaria.

Julkaistu 28.04.2022