Kulttuuri

Huonekasvit – kuuma keräilykohde!

Philodendron minima
Philodendron minima. Kuva: TradeMe-nz

Kun puhutaan kalliista keräilykohteista, todennäköisesti useimmille tulee ensimmäisenä mieleen taide, korut, kellot tai autot. Harva tulee ajatelleeksi huonekasveja. Vielä.

TradeMe-huutokauppasivustolla Uudessa-Seelannissa myytiin syyskuun alussa Philodendron minima -lajikkeen köynnösvehka. Hinta oli 8 150 Uuden-Seelannin dollaria eli noin4 600 euroa. Lopullinen hinta oli yllätys myyjällekin. Hän oli asettanut nelilehtiselle ruukkukasvilleen lähtöhinnaksi yhden dollarin.

– Toisaalta sen kellanvihreä väri on todella hieno, nimettömänä pysyttelevä myyjä kuvailee kasviaan brittiläiselle The Guardian -lehdelle. Hän kertoi olevansa kasvinsa arvosta iloinen ja hämmentynyt yhtä aikaa.

TradeMe-sivuston viestintäpäällikön Ruby Topzandsin mukaan aikaisempi huonekasvien ennätyshinta oli hieman alle 4 000 euroa. Sillä huudettiin Hoya eliposliinikukka.

Lempinimiä kasveille

Kiinnostus huonekasveja kohtaan on lisääntynyt jyrkästi koronakriisin aikana. Huonekasviboomi on itänyt jo muutaman vuoden, mutta nyt fiikukset, begoniat ja muut ovat lopullisesti päässeet ikkunalaudan nurkasta trendikkäiksi sisustuselementeiksi.

Muutos näkyy myös etäkokouksissa. Kun aikaisemmin Zoom- tai Teams-kokouksissa saattoi nostaa statustaan kirjahyllyssä komeilevilla Nobel-kirjailijoiden teoksilla, nyt kokousosanottajien taustalla näkyy yhä useammin tarkkaan valittuja ja hyvin hoidettuja huonekasveja.

Koronapandemian aikana huonekasvien myynti on yli kaksinkertaistunut. Se näkyy myös Instagramissa. Kasviharrastajien tilit, kuten @thepottedjungle ja @earthychildren, ovat saaneet satojatuhansia seuraajia.

Jotkut harrastajat kutsuvat itseään kasvien vanhemmiksi ja antavat jopa lempinimiä kasveilleen. Se on antropologisesti tarkasteltuna hyvin mielenkiintoinen ilmiö. Lempinimen antaminen kertoo kiintymyksestä, joka yleensä liitetään lapsiin, lemmikkieläimiin ja esineisiin, joihin liittyy suuri tunnearvo.

Vuoden 2020 trendikkäimmät ruukkukasvit

1. Alocasia zebrina -juurakkovehka

2. Begonia

3. Siroliuska-aralia

4. Isokirjopeippi eli värinokkonen

5. Flamingonkukka

Teksti: Mårten Niléhn

Julkaistu 30.11.2020