Henkilökuvia

Humoristi sijoitusmaailmassa

Päivisin Stefan Gasic hoitaa Nordean Private Banking -asiakkaiden varoja, mutta vapaa-ajalla hänestä sukeutuu hauska tarinankertoja, jonka sarjakuva kerää tykkääjiä sosiaalisessa mediassa. Gasicin hahmot ovat herättäneet myös maailmanlaajuisesti tunnetun riski- ja sijoitusguru Nassim Talebin kiinnostuksen.

Stefan Gasic
Stefan Gasic tekee Offshore-sarjakuvaa, jonka kuivakka huumori on usein saanut alkunsa miehen päivätyöstä sijoitusjohtajana.

Illalla, kun lapset ovat menneet nukkumaan, Stefan Gasic avaa tietokoneen kotonaan Oulussa ja istuu piirtopöydän ääreen. Näytölle alkaa ilmestyä tuttuja hahmoja: laskelmia ja ennusteita rakastava ekonomisti, osakkeilla päiväkauppaa tekevä pöyhkeä treidaaja, pankkiiri tai hyväuskoinen lintu, joka on Gasicin sarjakuvissa yleensä uhrin roolissa.

– Kaikki muut ovat itsekkäitä eivätkä kovin älykkäitä, Gasic selittää.

Hahmojen suuhun Gasic sijoittaa lyhyen tarinan, joka on usein saanut innoituksensa sarjakuvataiteilijan päivätyössä. Private Bankingin sijoitusjohtajana hän seuraa talousjulkaisuja ja -analyyseja, joista aika ajoin syntyy nauruhermoja kutkuttavia ideoita.

Stefan Gasic
Usein Gasicin ideat sarjakuvastrippeihin tulevat töissä esimerkiksi talousanalyyseja lukiessa

Stefan Gasic

Perhe: puoliso Sanna ja pojat Luka (16), Miro (13) ja Max (6)

Ura: Toiminut investointipankkiharjoittelijana UBS:ssä Zürichissa, instituutiomeklarina ja osakkaana Nordea Marketsissa Helsingissä sekä osakeanalyysiosaston vetäjänä Privatbankiers Wegelin & Co.:lla St. Gallenissa. Työskentelee nykyään sijoitusjohtajana Nordea Private Bankingissa Oulussa.

Koulutus: MBA (Aalto Yliopisto, entinen HKKK, Helsinki), CEFA (Hanken, Helsinki)

Kirja yöpöydällä: ”The Psychology of Money” by Morgan Housel ja ”Captain Underpants” by Dav Pilkey

Yllättävä tieto: harrastaa parisalsaa puolisonsa kanssa.

Sarjakuvien verkkokauppa: https://gumroad.com/offshorecomic

 

– Kirjoitan aina heti muistiin, kun jutunjuurta tulee mieleen. Sen melkein tietää heti, jos jutussa on ajatusta, se alkaa tuntua mahanpohjassa. Sen jälkeen juttua pitää vielä jalostaa.

Jalostamisen Gasic aloittaa usein miettimällä, minkä hahmojen suuhun aihe sopii. Sitten hän alkaa karsia sanoja.

– Olen huomannut, että mahdollisimman lyhyet tekstit toimivat parhaiten.

Veronkierto innosti sarjakuvan alkuun

Stefan Gasic on piirtänyt pankki- ja sijoitusmaailmaan sijoittuvaa Offshore-sarjakuvaa kuuden vuoden ajan. Uusi sarjakuva eli strippi ilmestyy vähintään kerran viikossa, välillä jopa kolmesti saman viikon aikana.

Jo lapsena hän piirsi sarjakuvia esikuviensa, erityisesti Francisco Ibáñezin Ällin ja Tällin innoittamana, mutta aikuisiällä sarjakuvien tekemiseen tuli vuosien tauko.

– Kun aloitin sarjakuvien tekemisen uudelleen, huomasin, että tykkään enemmän kirjoittamisesta kuin piirtämisestä. Jos juttu ei ole hyvä, sinulla ei ole mitään.

Oma strippi, Offshore, syntyi vuonna 2014 sen jälkeen, kun Gasic oli lukenut Nicholas Shaxsonin kirjan Treasure Islands, joka kertoo veronkierron historiasta.

Stefan Gasic
Hauskojen juttujen kirjoittaminen vaatii, että maailmaa katselee jatkuvasti koomisten silmälasien läpi.

– Olen itse ollut töissä Sveitsissä ja tiedän, että se on veroparatiisi, mutta silti kirjan tiedot saivat pöyristymään. Siitä syntyi ajatus, että alan kirjoittaa sarjakuvaa aiheesta ja niin syntyivät ensimmäiset hahmot, jotka saivat tyypilliset sveitsiläiset nimet, Reto ja Urs.

Alkuun Gasicin sarjakuvassa oli paljon pankkihuumoria, mutta sittemmin hän on siirtynyt tekemään tekstejä enemmän treidaamisesta, ennustamisesta ja taloustieteestä. Uudet stripit hän jakaa aina Twitterissä ja Instagramissa.

Twitter on Gasicille tärkeä kanava myös siksi, että siellä hän sai yhteyden esikuvaansa Nassim Nicholas Talebiin. Maailmankuulu sijoittaja ja kirjailija tarttui Gasicin sarjakuvastrippiin ja välitti sen Twitter-seuraajilleen.

– Lähetin hänelle viestin, että tervetuloa käyttämään strippiä seuraavassa kirjassasi, vaikka en edes tiennyt, kirjoittiko hän kirjaa vai ei. Taleb innostui siitä, ja seuraavaksi tein stripin hänen toiveensa perusteella.

Stefan Gasic
Gasicin pankkiura alkoi Sveitsissä. Hän on syntynyt Saksassa, ja saksa on toinen hänen äidinkielistään, joten lähtö Sveitsiin oli helppo valinta.

Nyt kaikkiaan seitsemän Gasicin strippiä on Talebin uudessa kirjassa Statistical Consequences of Fat Tails.

Korona koetteli asiakkaiden salkkuja

Työkseen Stefan Gasic huolehtii Private Banking -asiakkaiden varoista Oulussa. Siinä yksi tärkeä tehtävä on pysyä talouden pulssilla eli seurata osakkeita, korkoja ja maailman tapahtumia.

Gasicin mielestä tärkeimmät sijoittamisen ohjenuorat on helppo tiivistää muutamaan sanaan: hajauta ja osta aina halvalla. Maailman parhaimmatkin yhtiöt ovat surkeita sijoituksia, jos niistä maksaa arvoon nähden liian paljon.

– Tehtäväni ei ole tietää, mikä yhtiö nousee ensi vuonna eniten. Sen sijaan varmistan, että asiakkaan salkku ei räjähdä silmille, vaikka mitä tapahtuisi, ja jos markkina nousee, salkkukin nousee.

Keväisen koronakriisin alkutahdit panivat jokaisen sijoittajan salkun kovaan testiin. Kun osakekurssit romahtivat 30 prosenttia parissa viikossa, sijoitusjohtajan puhelin soi ahkerasti.

Stefan Gasic
Gasicin Offshore-sarjakuvan hahmoilla on kaikilla oma persoonallisuutensa, ja ne elävät omaa elämäänsä. "Hahmot ottavat pikku hiljaa ohjat, ja niille voi käydä mitä tahansa", Gasic sanoo.

– Asiakkaat kestävät sen, jos markkinat laskevat 10 prosenttia. Jos ne laskevat 15 prosenttia, alan itsekin olla aktiivinen ja otan yhteyttä asiakkaisiini. Kevään romahduksen kaltaista hyvin nopeaa pudotusta en ole aiemmin nähnyt, mutta oli hyvä huomata, että kaikkien asiakkaiden salkku kesti.

Parhaat jutut vaativat paljon ajatustyötä

Kaksi asiaa on vaikuttanut merkittävästi siihen, mitä Gasic ajattelee varainhoidosta ja sijoittamisesta. Toinen on Nassim Taleb, ja toinen on työskentely Sveitsissä.

Gasic hakeutui Zürichiin vaihto-opiskelijaksi, mutta jäikin työskentelemään Sveitsin vanhimpaan yksityispankkiin osakeanalyytikkona ja yleni nopeasti esimieheksi. Sveitsin pankit tunnetaan kaikkialla maailmassa, mutta Gasic pitää pohjoismaalaisten tietoja ja taitoja aivan yhtä hyvinä.

Stefan Gasic
Parhaat tarinat ovat Gasicin mielestä mahdollisimman yksinkertaisia. Ideoiden kiteyttäminen vaatii paljon ajatustyötä, mistä on paljon hyötyä myös sijoitusjohtajan työssä.

Erityisen opettavaisen Sveitsissä työskentelystä teki se, että Gasicin aikana yksityispankki kasvoi 200 hengen ryhmästä 600 hengen joukoksi. Kasvuvaiheessa oli mahdollista kokeilla monenlaisia asioita, jotka pitkälle hiotuissa prosesseissa eivät ole mahdollisia.

–Jos halusin arvonmäärityksen tästä ja analyysin tuosta, ne tehtiin. Syntyi vahva pohja minkä tahansa rahoitusinstrumentin ymmärtämiseen.

Nassim Talebin ajatteluun Gasic tutustui jo opiskeluaikana. Kirjassaan Fooled by Randomness Taleb kirjoitti siitä, kuinka suuri merkitys hyvällä onnella on monilla aloilla. Toisin sanoen taitojen merkitystä yleensä suurennellaan, vaikka todellisuudessa ääri-ilmiöt ratkaisevat asioita paljon enemmän kuin tavalliset, päivittäiset tapahtumat.

Sarjakuvaan päätyvät aiheet, jotka herättävät Gasicissa tunteita. Usein vaaditaan kuitenkin paljon pähkäilyä ennen kuin talousaiheet taipuvat naseviksi teksteiksi.

–Teen paljon strippejä Talebin jutuista. Niitä täytyy miettiä paljon, jotta ne tajuaa niin hyvin, että niistä pystyy yksinkertaistamaan jutun. Talebilla on täysin erilainen tapa tuottaa tekstiä kuin kellään muulla.

Vuonna 2019 Nassim Taleb kutsui Gasicin tilastotieteen kurssille New Yorkiin. Viiden päivän mittaisella kurssilla opiskeltiin muun muassa sitä, miten minimoidaan ennustamattomia tapahtumia seuraavat haittavaikutukset. Kurssin opeista Gasic teki 40 sarjakuvastrippiä sisältävän minikirjan.

–Uskon, että sarjakuvien tekemisen ansiosta minusta on tullut parempi sijoitusjohtaja ja sijoittaja.

Teksti: Sanna Sevänen  Kuva: Maiju Pohjanheimo  Sarjakuvat: Stefan Gasic

Julkaistu 06.10.2020