Talous

Huipulta hyväntekijäksi – Bill Gatesin toinen elämä alkoi 20 vuotta sitten

Bill ja Melinda Gates. Kuva: Shutterstock

Ensin Bill Gates oli maailman menestyksekkäin ja rikkain yritysjohtaja – nyt maailman avokätisin vapaaehtoistyöntekijä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Bill Gates astui syrjään Microsoftin johdosta, lahjoitti viisi miljardia dollaria hyväntekeväisyysjärjestölleen ja aloitti uuden elämän.

Toimitusjohtajana Gates ei pitänyt koskaan vapaata. Hän kirjoitti muistiin alaistensa autojen rekisterinumerot voidakseen tarkastaa, ketkä muutkin olivat töissä viikonloppuisin

Nyt hän vaatii joustavuutta työpaikoille, korostaa läheisten ihmissuhteiden merkitystä ja julistaa kaikkien ihmisten tasa-arvoa.

Muutoksen moottorina äidin kirje

Bill Gatesin suunnanmuutoksen takana on hänen äitinsä.

Mary Gates kehotti monta kertaa poikaansa ajattelemaan muutakin kuin työtä ja käyttämään rahojaan paremman yhteiskunnan rakentamiseen.

Päivää ennen kuin Bill ja Melinda Gates menivät naimisiin, he saivat Billin äidiltä kirjeen, joka päättyi sanoihin: “Siltä, joka on saanut paljon, odotetaan paljon!”

Mary Gates kuoli vain puoli vuotta häiden jälkeen, ja Bill Gates perusti hyväntekeväisyysjärjestön. Myöhemmin sen nimeksi tuli Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Melinda Gates onkin alusta asti ollut hyvin aktiivinen sen toiminnassa.

Säätiö on reagoinut myös maailmaa koettelevaan koronakriisiin. Se keskittyy nyt täysin koronapandemian pysäyttämiseen ja  muu toiminta on pantu jäihin. Säätiö on muun muassa rahoittanut koronakorotteen kehittämistä ja sen kliinisiä tutkimuksia.

Paljon onnea Bill Gatesin versio 2.0! Onnea myös hänen käynnistämälleen Giving Pledge -kampanjalle, jolla hän kannustaa muitakin miljardöörejä antamaan omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen.

The Giving Pledge. Warren Buffet, Bill ja Melinda Gates

Julkaistu 20.05.2020