Henkilökuvia

Historiallinen lehdistösihteeri

”Olen musta, lesbo ja maahanmuuttaja ja ensimmäinen näiden ryhmien edustaja täällä.” Näillä sanoilla Valkoisen talon uusi lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre aloitti ensimmäisen tiedotustilaisuutensa*. Hän on jo nyt puheenaihe ympäri maailmaa.

Karine Jean-Pierre
Karine Jean-Pierre on Valkoisen talon historian ensimmäinen lehdistösihteeri, joka on musta, lesbo ja maahanmuuttaja.

Ennen kuin alkoi vastata toimittajien kysymyksiin, 44-vuotias Karine Jean-Pierre jatkoi vielä:

– En olisi tässä, elleivät aikaisemmat sukupolvet olisi raivanneet minulle tietä.

Heti ensimmäisinä viikkoina Valkoisen talon uusi lehdistösihteeri on joutunut kovaan pyöritykseen. Hän on saanut vastata kysymyksiin muun muassa Natosta, Ukrainan sodasta, osakemarkkinoiden heilahteluista, joukkoampumisista ja Yhdysvaltoja vaivaavasta äidinmaidonkorvikepulasta.

Kotikentälläkin hän on saanut kuulla kehujen lisäksi kritiikkiä, mutta Venäjällä kommentit ovat olleet erityisen tylyjä. Venäjän valtiollisessa televisiossa on uumoiltu, että hänet korvataan pian valkoihoisella heteroseksuaalisella miehellä.

Newsweek-lehdessä venäläiskommentti tulkittiin rasistiseksi ja homofobiseksi. Jean-Pierre itse kommentoi asiaa diplomaattisesti.

– Moninaisuudella ja representaatiolla on merkitystä. Presidentti Biden ymmärtää sen.

Jean-Pierre ei ole mikään untuvikko. Hän tuli tunnetuksi NBC-televisiokanavan sanavalmiina politiikan kommentaattorina ja ehti myös toimia Valkoisessa talossa edeltäjänsä Jen Psakin avustajana.

Vuoden 2020 presidentinvaalien alla Jean-Pierre oli varapresidentti Kamala Harrisin kampanjapäällikkö ja on toiminut myös Move On -kansalaisjärjestön tiedotuspäällikkönä.

Karine Jean-Pierre
Valkoisen talon uuden lehdistösihteerin Karine Jean-Pierren vanhemmat ovat Haitista, mutta hän itse varttui Queensissa New Yorkissa.

Varapresidentin rinnalla

Karine Jean-Pierre syntyi Martiniquen saarella ja muutti haitilaisten vanhempiensa mukana New Yorkiin viisivuotiaana. He elivät niukoissa oloissa Queensin kaupunginosassa. Isä ajoi taksia, ja äiti oli hoiva-avustaja kotihoidossa.

Jean-Pierre opiskeli valtio-oppia Columbian huippuyliopistossa ja valmistui vuonna 2003. Jo opiskeluaikana hän päätti suuntautua politiikkaan, ja aloitti työskentelemällä paikallispoliitikoille New Yorkissa. Vuonna 2008 Jean-Pierre siirtyi Barack Obaman presidentinvaalikampanjaorganisaatioon. Siellä hän sai vastuualueekseen USA:n kaakkoisosat. Hän oli mukana myös Obaman vuoden 2012 vaalikampanjassa ennen kuin siirtyi Move On -kansalaisjärjestöön. 

Move Onin tiedotuspäällikkönä Jean-Pierre sai kovaa kritiikkiä muun muassa silloiselta presidentiltä, republikaanien Donald Trumpilta.

Puhuu kolmea kieltä

Karine Jean-Pierre teki vaikutuksen myös televisioväkeen, ja hänestä tuli NBC- ja MSNBC-kanavien poliittinen kommentaattori. Sitten demokraattipoliitikko Joe Bidenin kampanjaorganisaatio otti yhteyttä.

Jean-Pierre on sanonut, että hänen periaatteitaan presidentti Bidenin lehdistösihteerinä ovat totuus, rehellisyys ja läpinäkyvyys. Niille on käyttöä nykyaikana, jolloin luottamus poliitikkoihin ja medioihin on heikkoa.

Kysymyksiä on jo noussut siitä, että Jean-Pierren kumppani Suzanne Malveaux on toimittaja ja keskeisessä asemassa CNN-uutiskanavalla. Kanavan johto on ilmoittanut, että Malveaux ei käsittele työssään Bidenin hallintoa eikä Valkoista taloa.

Jean-Pierre ja Malveaux asuvat yhteisen tyttärensä kanssa Washington D.C:ssä. Perhe on monikielinen. Jean-Pierre puhuu englantia, ranskaa ja Haitin kreolia. Malveauxin sukujuuret puolestaan ulottuvat ranskaan, espanjaan ja länsiafrikkaan.

* Karine Jean-Pierre ei ole ensimmäinen musta nainen, joka on pitänyt lehdistötilaisuuksia Valkoisessa talossa. Ensimmäinen oli Judy Smith vuonna 1991. Hän oli presidentti George W. Bushin apulaislehdistösihteeri. Myös Jean-Pierre piti lehdistötilaisuuksia jo ollessaan apulaislehdistösihteeri.

Kuuluisia Valkoisen talon lehdistösihteerejä

Dee Dee Myers

Dee Dee Myers                 

Presidentti: Bill Clinton (dem.)

Mistä muistetaan: Ensimmäinen naispuolinen ja nuorin lehdistösihteeri. Oli tehtävään tullessaan 31-vuotias. Toimi tv-sarja West Wingin tuottajien neuvonantajana. Kerrotaan, että hän oli esikuvana sarjan lehdistösihteerin CJ Greggin roolihahmolle.


Ari Fleischer

Presidentti: George W. Bush (rep.)

Mistä muistetaan: Esitti totuudenvastaisia väitteitä Irakissa olevista joukkotuhoaseista ja puolusti tällä tavoin Bushin hallinnon päätöstä hyökätä maahan vuonna 2003. On toiminut myöhemmin kommentaattorina etenkin konservatiivisella Fox News -televisiokanavalla.


Sean Spicer

Presidentti: Donald Trump (rep.)

Mistä muistetaan: Sai epäkiitollisen tehtävän suurennella Trumpin virkaanastujaisten yleisömäärää vuonna 2017, mikä myrkytti suhteet toimittajiin. Tuli Valkoisen talon uransa jälkeen tunnetuksi esiintymisestään USA:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa limenvärisessä röyhelöpaidassa. Hänen muistelmateoksensa sai vähemmän huomiota.


Sarah Huckabee Sanders

Sarah Huckabee Sanders

Presidentti: Donald Trump (rep.)

Mistä muistetaan: Puolusti vankkumattomasti Donald Trumpia, tämän politiikkaa ja tviittejä. Piti vähemmän lehdistötilaisuuksia kuin yksikään 13:sta edeltäjästään. Syvästi uskonnollinen konservatiivinen poliitikko, joka kulkee isänsä, tv-saarnaaja Mike Huckabeen jalanjäljissä ja pyrkii Arkansasin kuvernööriksi.


Jen Psaki

Presidentti: Joe Biden (dem.)

Mistä muistetaan: Rutinoitunut ja sanavalmis tv-esiintyjä. Oli Barack Obaman presidenttikaudella ulkoministeriön ja myös Valkoisen talon viestintäpäällikkönä. Sittemmin toiminut CNN:n poliittisena kommentaattorina ja on huhujen mukaan siirtymässä NBC-kanavalle. 


Myös tunnettuja: nykyinen tv-juontaja George Stephanopoulo, joka oli Valkoisen talon viestintäpäällikkö Bill Clintonin aikana, sekä Marlin Fitzwater, joka on ainoana työskennellyt lehdistösihteerinä kahden presidentin, George W. Bushin ja Ronald Reaganin, alaisuudessa.

Kuvat: Shutterstock

Julkaistu 07.06.2022