Innovaatiot

Hiili­diok­sidista valmis­tetut aurinko­lasit

Berliiniläinen startup-yritys Made of Air on kehittänyt vallankumouksellisen biomuovin, joka koostuu 90-prosenttisesti hiilidioksidista. Materiaalia voidaan käyttää moniin tarkoituksiin aina rakennusten suurista julkisivuista huonekaluihin ja trendikkäisiin asusteisiin.

nainen käyttää aurinkolasia
Made of Air yhteistyössä H&M:n kanssa.

– Olemme tuotantoalalla, mutta sydämemme sykkii ilmastolle. Sen takia olemme ylipäänsä olemassa, kertoo yrityksen liiketoimintajohtaja Neema Shams.

Maa- ja metsäteollisuuden jätetuotteista valmistetun, kierrätettävän muovimateriaalin on tarkoitus sitoa enemmän hiilidioksidia kuin se tuottaa koko elinkaarensa aikana. Shamsin mukaan se on siis niin sanottu hiilidioksidinegatiivinen materiaali.

Tuotantoprosessissa syntyy ensin biohiiltä, joka on pitkään ollut suosittu lannoite. Made of Air on kuitenkin ensimmäisenä onnistunut kehittämään menetelmän, jonka myötä biohiiltä voidaan sokerin avulla sulattaa ja muotoilla perinteisen biomuovin tapaan lisäämättä happea. Kun happea ei tarvita, ei myöskään synny kasvihuonekaasuja.

Kuva: Made of Air

Hiljattain müncheniläisen Audi-myymälän ja sähköautojen latauspisteen julkisivuun asennettiin seitsemän tonnia Made of Airin paneeleja. Kyseessä oli yrityksen ensimmäinen suuri projekti. Yritys on myös suunnitellut aurinkolaseja yhteistyössä H&M:n kanssa.

Arkkitehdit Allison Dring ja Daniel Schwaag perustivat Made of Airin vuonna 2016. He ovat määrittäneet biomuovilleen viisi kohdealaa: talot, huonekalut, sisustus, liikenne ja infrastruktuuri.

– Ilmastonmuutos saattaa johtua siitä, että ilmakehässä on liikaa hiilidioksidia. Miksi emme siis tekisi siitä parasta resurssiamme? Neema Shams kysyy.

Julkaistu 08.08.2021