Kestävä kehitys

Helsinki haastaa maailman

Helsinki on päättänyt luopua hiilivoimasta ja haluaa olla hiilineutraali vuonna 2035. Siksi kaupunki on julistanut maailmanlaajuisen kilpailun, jolla etsitään kestävää energiaratkaisua. Samalla se haastaa muut kaupungit seuraamaan esimerkkiä.

Helsinki Energy Challenge -kilpailulla haetaan keinoja, joilla iso kaupunki voidaan lämmittää ilmastoystävällisesti. Voittajalle on luvassa miljoona euroa.

Nykyisin yli puolet Helsingin lämmitysenergiasta tuotetaan kivihiilellä. Sen käyttö energiantuotannossa on Suomessa kiellettyä toukokuun 2029 jälkeen. Uusi lämmitysmuoto ei saa perustua myöskään biomassaan, koska sekään ei ole ekologisesti ongelmaton energianlähde.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kilpailuun voi ilmoittautua toukokuun 2020 loppuun asti. Mukaan ovat tervetulleita yritykset, tutkimuslaitokset, yliopistot ja mitkä tahansa vähintään kahden hengen tiimit. Erityisesti kaivataan monialaisia ja monitieteisiä ehdotuksia.

– Haemme ratkaisua Helsingin lämmitysongelmaan, mutta samalla myös maailmanlaajuiseen energiakysymykseen, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.


Filmi: Helsinki Energy Challenge

Julkaistu 01.05.2020