Maailma numeroina

Haluttuja vempaimia

Kaikki kunnia NFT:ille ja arvopapereille, mutta taulut, autot, golfmailat ja jalokivet voivat myös olla loistosijoituksia. Huutokaupat ovat ennennäkemättömässä nosteessa. Äskettäin pop-taiteilija Andy Warholin teos teki ennätyksen, kun se myytiin 195 miljoonalla dollarilla.

Kollaasi
Taiteesta, autoista, golfmailoista, urheilukengistä, vanhoista rahoista ja jalokivistä maksetaan huutokaupassa ennätyssummia.

Huutokaupassa on mahdollista myydä melkein mitä vain, kunhan tavara on aitoa, harvinaista ja haluttua. Yksi Andy Warholin tekemä muotokuva tähtinäyttelijä Marilyn Monroesta ylsi korkeampaan myyntihintaan kuin yksikään toinen 1900-luvulla tehty taideteos.

Tiger Woodsin vuosina 2000–2001 käyttämä rautamailasetti
Golflegenda Tiger Woodsin rautamailoista maksettiin huutokaupassa yli viisi miljoona dollaria. Kuva: Golden Age Golf Auctions.

Golftähti Tiger Woodsin vuosina 2000–2001 käyttämä rautamailasetti puolestaan huudettiin keväällä yli viidellä miljoonalla dollarilla. Vuosina 2000–2001 Woodsilla oli hallussaan kaikki neljä suurta titteliä samanaikaisesti: PGA-mestaruus, Britannian avoin golfmestaruus, Yhdysvaltain avoin golfmestaruus ja Masters-mestaruus. Mailat myytiin siitäkin huolimatta, että amatööripelaajan on täysin mahdoton käyttää niitä.

Vuoden 1995 McLaren F1 -urheiluauto
McLaren F1 -urheiluautot ovat keräilijöiden suosiossa. Äskettäin sellainen huudettiin yli 20 miljoonalla dollarilla. Kuva: Mike Maez, courtesy of Gooding & Company.

Vuoden 1995 McLaren F1 -urheiluauto myytiin nelinkertaisella hinnalla, hieman yli 20 miljoonalla dollarilla, raportoi taloussivusto Visual Capitalist. Innovatiivinen auto on yksi 106:sta, jotka valmistettiin vuosina 1992–1998 ja jotka ovat vähintäänkin himoittuja. Autojen omistajista moni on kuuluisa, oman F1-autonsa on hankkinut muun muassa SpaceX:n ja Teslan perustaja Elon Musk.

Visual Capitalist on koonnut listan viime vuoden kalleimmista listauksista kategorioiden mukaan. Lista perustuu suurten huutokauppakamareiden, Christie'sin, Sotheby'sin, Bonhamsin sekä Gooding & Companyn tietoihin. Jotkut hinnoista ovat kaikkien aikojen ennätyksiä, toiset vain vuoden 2021 korkeimpia. Lista on tässä.

Michael Jordanin omistama Nike Air Ship -pari ja 15,81 karaatin vaaleanpuna-violetti sakura-timantti
Koripalloilija Michael Jordanin käytetyistä Nike Air Ships -kengistä käytiin kova kisa huutokaupassa (kuva: Julian Cassady Photography via Sotheby's). Oikealla: Sakura-timantti (kuva: Christie's Images Ltd).

Vuoden 2021 korkeimmat huutokauppahinnat

KategoriaEsineHinta dollareina
Maalaus:Pablo Picasson Femme assise près d'une fenêtre103,4 miljoonaa
Painettu teksti:Yhdysvaltain perustuslain lopullinen versio43,2 miljoonaa
Timantti:15,81 karaatin vaaleanpuna-violetti sakura-timantti29,3 miljoonaa
Auto:Vuoden 1995 McLaren F1 -urheiluauto20,5 miljoonaa
Kolikot:Amerikkalainen kolikko, jossa kaksipäinen kotka, vuodelta 193318,9 miljoonaa
Aseet:Revolveri, jolla tapettiin lainsuojaton Billy the Kid vuonna 18816 miljoonaa
Kellot:Philippe Dufourin Grande et Petite Sonnerie5,3 miljoonaa
Huonekalut:Ron Aradin D-sohva vuodelta 19931,6 miljoonaa
Kengät:Michael Jordanin omistama Nike Air Ship -pari1,5 miljoonaa
Smaragdi:Kaulakoru, jossa 56,87 karaatin smaragdi1 miljoona
Meteoriitti:Pala Fukang-meteoriitista, joka on 4,5 miljardia vuotta vanha702 000
Käsilaukku:Hermèsin musta Togo Birkin 35155 000
Pablo Picasson maalaus Ikkunan luona istuva nainen oli kahteen vuoteen ensimmäinen taulu, josta huudettiin yli 100 miljoonaa dollaria. PABLO PICASSO, Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse).

Picasson taulun nimi voidaan kääntää "ikkunan luona istuvaksi naiseksi", ja se on Marie-Thérèse Walterin muotokuva. Walteria kuvataan usein Picasson rakastajattareksi, ja hänen uskotaan vaikuttaneen suuresti kubistin taiteeseen. He saivat yhdessä lapsen. Kun taulu myytiin, se oli melkein kahteen vuoteen ensimmäinen maalaus, jonka hinta nousi yli 100 miljoonaan dollariin.

Amerikkalainen kolikko, jossa kaksipäinen kotka, vuodelta 1933
Harvinainen yhdysvaltalainen Double Eagle -kultaraha.

Kaksipäisen kotkan kolikolla on myös kiehtova historia. Vuonna 1933 Yhdysvalloissa lyötiin 20 dollarin kultakolikoita, mutta vain harva niistä on säilynyt näihin päiviin asti. Kaksipäisiä kotkia valmistettiin yli 440 000 kappaletta, mutta niitä ei koskaan laitettu kiertoon, vaan viranomaiset päättivät melkein heti, että ne sulatetaan. Vain kaksi säästettiin. Tietojen mukaan kuitenkin toiset 20 kolikkoa pelastettiin, ja ne ovat haluttuja.

Kolikoita kutsutaan kaksipäiseksi kotkaksi siksi, että Yhdysvaltain kongressi päätti jo 1700-luvulla kymmenen dollarin arvoisesta "kotkakolikosta" sekä puolikotkasta ja neljänneskotkasta. Näin 20 dollarin kolikosta tuli kaksoiskotka, siitäkin huolimatta, että kotka-aihe löytyy vain kolikon toiselta puolelta. Kolikon toista puolta koristaa Vapaudenpatsas.

Julkaistu 02.06.2022