Kestävä kehitys

Grönlannista tulee aina vain vihreämpi

Jäätikön nopea sulaminen uhkaa vaarantaa ilmaston.

Ilulissat, Grönlanti
Ilulissat, Grönlanti. Kuva: Mario Tama/Getty Images

Grönlannista uhkaa pian tulla nimensä veroinen – maailman suurin saari nimittäin muuttuu aina vain vihreämmäksi. Ilulissatin satamassa pienet sulavat jäävuoret kelluvat moottoriveneiden keskellä ja muistuttavat meitä siitä, että jää sulaa 2000-luvulla nopeammin kuin kukaan osasi ennustaa. YK:n tuoreimman ilmastoselvityksen mukaan vuosittainen lämmin sulamiskausi on 22 päivää pidempi kuin arvioitiin hieman yli 20 vuotta sitten.

Nämä ovat huolestuttavia lukuja. Islannin jääpeite on maailman toiseksi suurin Etelämantereen jälkeen, ja jos se sulaa, merenpinta nousisi 7,2 metriä maailmanlaajuisesti. Siihen on pitkä matka, mutta pienetkin muutokset voivat vaikuttaa Golfvirtaan ja vaarantaa ilmaston monimutkaisten mekanismien kautta.

Koko maailma on huomannut, että helleaaltoja tulee yhä useammin ja ne ovat entistä kuumempia. Seurauksena tulevat kuivuus, tulipalot, nälänhätä, sairaudet ja kuolleisuuden lisääntyminen.

Nature-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että 37 prosenttia kuumuuteen liittyvistä kuolemista viimeisten 30 vuoden aikana johtuu ilmastonmuutoksesta, mikä puolestaan johtuu ihmisten kasvihuonekaasupäästöistä.

WHO:n mukaan fossiilisten polttoaineiden poistaminen käytöstä voisi säästää 3,6 miljoonaa henkeä vuodessa vain siksi, että ilmansaasteet vähenisivät.

– Ilmansaasteilla ja ilmastonmuutoksella on 75-prosenttisesti sama aiheuttaja, eli fossiilisten polttoaineiden polttaminen, sanoo WHO:n kansanterveyspäällikkö Maria Neira.

Kun saasteet vähenevät, hyötyjinä ovat sekä ihmiset että jäätiköt.

Julkaistu 28.10.2021