Talous

Golfmaailma katsoo taas Augustaan

Varmin kevään merkki golfpiireissä on US Masters -turnaus. Legendaarinen kilpailu käydään huhtikuun toisella viikolla Augustan National-golfklubilla. Tapahtuman ympärillä pyörii yli 200 miljoonan dollarin vuotuinen liikevaihto.

Golfaajia ja caddieja Augustassa
Pääsyliput Augustassa Georgiassa järjestettävään Masters-turnaukseen myydään alta aikayksikön. Usein liput siirtyvät perintönä sukupolvensa toiselle.
Golfin pelaaja Bobby Jones

National-golfklubilla Augustassa Georgiassa järjestettävän Masters-turnauksen perusti atlantalainen asianajaja ja golflegenda Bobby Jones.

Masters-turnauksessa on eliittitapahtuman tuntua: lippuja on vaikea saada, ja kilpailijoita on vain 88. Turnauksen pani alulle vuonna 1934 yhdysvaltalainen golflegenda Bobby Jones. Hän teki jo vuonna 1930 amatöörinä grand slamin eli voitti yhden kauden aikana kaikki golfin suurkilpailut.

Monien mielestä Jones onkin yhä kaikkien aikojen suurin golfaaja. Pahoittelut, Jack Nicklaus ja Tiger Woods!

Huippuaikoinaan Jonesille järjestettiin kahdesti perinteinen konfettiparaati New Yorkissa. Miljoonat ihmiset tulivat katsomaan, kun häntä kuljetettiin avoautossa läpi kaupungin ja pilvenpiirtäjistä heitettiin paperisilppua kulkueen päälle.

Tänä vuonna US Masters järjestetään 7.–10. huhtikuuta. Tältä turnaus näyttää talouslukujen näkökulmasta: 

Oheistuotteet: Toisin kuin monissa muissa suurtapahtumissa, Masters-tuotteita myydään vain paikan päällä. Koronavuosina 2020 ja 2021 tehtiin tosin poikkeus, ja pääsylipun ostaneet saivat ostaa kisamuistoja verkkokaupasta. Masters-kävijät ovat ilmeisen ostovoimaisia. Mukeja, lakkeja, muistolaattoja ja muita tuotteita myydään 50 miljoonalla dollarilla joka vuosi. Kisan aikana kassaan kilahtaa siis 850 000 dollaria tunnissa.

Masters lippalakki

Shoppailusta pitävälle on Augustassa tarjolla muun muassa lippalakkeja, paitoja, ja mukeja. Matkamuistomyynnin arvo on kymmeniä miljoonia vuodessa.

Pääsyliput: Normaalivuosina turnaukseen myydään noin 40 000 pääsylippua. Neljän päivän lippupaketti maksaa 325 dollaria, joten yhteensä lipputulot ovat 13 miljoonaa. Lisäksi myydään noin 150 000 kappaletta 65 dollarin kertalippuja, joilla pääsee katsomaan harjoituskierroksia. Niistä tulee lähes 10 miljoonaa dollaria lisää. Kaksituhatta onnekasta voi ostaa erikoislipun Berckmans Placelle viidennen reiän tuntumaan. Niistä kertyy vielä 12 miljoonaa lisää.

Lipuilla on kova kysyntä. Jos sellaisen sattuu saamaan, sen voi myydä eteenpäin hyvään hintaan. Jälleenmyynnissä on kuitenkin riskinsä: jos siitä jää kiinni, tuleviin turnauksiin on turha kysellä lippuja. Mastersin asiakkuus siirtyy usein perintönä sukupolvelta toiselle.

Ruoka ja juoma: Mastersin lippujen hinnat ovat nousseet vuosi vuodelta, mutta juotavaa ja syötävää saa kisapaikalta suhteellisen edullisesti. Vaikka voileivän saa halvimmillaan muutamalla dollarilla, juomista ja ruoasta kertyy silti noin 8 miljoonan dollarin myynti.

Reiät 11 ja 12 Augusta Masters of golfissa
Kiinnostus golfia – ja myös perinteikästä US Masters -turnausta – kohtaan on kasvanut huimasti koronapandemian aikana.

Televisiointioikeudet: Joidenkin mielestä televisio-oikeudet ovat hukattu mahdollisuus. Televisiointioikeuksien myyminen ja sponsorisopimukset voisivat tuottaa ison kasan rahaa. Vuodesta 1956 alkaen turnauksen on kuitenkin joka vuosi televisioinut sama yhtiö, CBS. Sopimus CBS:n kanssa tuskin tuottaa paljonkaan, mutta toisaalta päätösvalta lähetyksistä pysyy järjestäjällä. Turnauslähetyksissä on mainoksia, mutta vain niin paljon, että lähetyskulut saadaan katettua. Kansainvälisistä oikeuksista tosin saadaan noin 25 miljoonaa dollaria.

Palkintopotti: 88 osanottajaa kilpailee yhteensä 12 miljoonan dollarin palkinnoista. Turnauksen voittaja saa 2,1 miljoonaa.

Kuvat: Shutterstock

Julkaistu 05.04.2022