Innovaatiot

Eurooppa ja ideoiden niukkuus

Eurooppa on joutunut väistymään innovoinnin, tutkimuksen, tekoälyn ja digitalisaation kärkikaartista. Kansainvälinen konsultointiyritys Boston Consulting Group listasi maailman innovatiivisimmat yritykset vuonna 2021, eikä kymmenen parhaan joukossa ei ole yhtään eurooppalaista nimeä. Miksi näin?

Yksi syy on saituus. Näin sanoo Boston Consulting Groupin (BCG) toimitusjohtaja Konstantinos Apostolatos, joka on yksi listan liitteenä olevan raportin laatijoista.

– Eurooppa laahaa paljolti jälkijunassa tutkimuksen ja kehityksen rahoituksessa, hän toteaa.

Eurooppalaiset toimitusjohtajat eivät myöskään ole yhtä sitoutuneita innovointiin kuin esimerkiksi heidän yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset kollegansa. Euroopassa ollaan konservatiivisempia eikä niin kokeilunhaluisia.

Jopa 75 prosenttia johtajista pitää innovointia yhtenä kolmesta tärkeimmästä prioriteetista.

BCG:n raportin mukaan luku on kasvanut maailmanlaajuisesti 10 prosenttiyksiköllä. Kolmasosalla johtajista innovointi on prioriteettilistan kärjessä.

Saattaa kuulostaa päivänselvältä, mutta jos johto ei edistä innovointia, muutosta ei juurikaan tapahdu.

– Olen kohdannut myös toimitusjohtajia, jotka sanovat, että heillä on viisi prioriteettia. Tämä on hyvä asia – asioihin siis panostetaan. Mutta useimmiten toimitusjohtajalla on tuhatkunta tärkeintä prioriteettia. Hämmästyn kerta toisensa jälkeen siitä, kuinka paljon aikaa pienille ongelmille suodaan, kertoo Apostolatos.

Hänen mielestään Euroopan tulisi keskittyä tiettyihin alueisiin, joilla se voi edelleen olla maailman johtaja. Näitä ovat vähittäiskauppa, luksustuotteet, maatalousteknologia ja tietyt lääketeollisuuden osa-alueet.

Eurooppalaisista yrityksistä ABB, Airbus ja Volkswagen ovat pudonneet listan kärkikaartista, mutta Siemens on valopilkku 11. sijallaan – aimo harppaus 21. sijalta. IKEA on listan uusi tulokas 32. sijalla. 50 parhaan joukossa ovat myös Adidas, Bosch, Merck, Novartis, SAP, Inditex, Philips, Roche, AstraZeneca sekä Bayer.

Innovatiivisten suuryritysten* top 10:

1. Apple

2. Alphabet

3. Amazon

4. Microsoft

5. Tesla

6. Samsung

7. IBM

8. Huawei

9. Sony

10. Pfizer

* Vuodesta 2005 lähtien Boston Consulting Group on julkaissut listan maailman innovatiivisimmista yrityksistä, ja nyt julkaistu lista on viidestoista. Listaa varten on haastateltu tuhansia johtajia eri puolilta maailmaa. Yritykset pisteytetään taloudellisen tuloksensa perusteella, ja lisäksi ne saavat pisteitä esimerkiksi siitä, kuinka paljon ne vaikuttavat omaan toimialaansa ja millaisina kilpailijat ne näkevät.

Julkaistu 04.06.2021