Talous

Etätöitä vai konttori­hommia?

Työskentelemmekö kotoa käsin verkkareissa vai onko meidän sopeuduttava virallisempaan toimistoelämään? Koronapandemia ja äkillisesti leimahtanut keskustelu kääntävät asian päälaelleen.

"Jos et tule paikalle, oletamme sinun irtisanoutuneen."

SpaceX:n ja Teslan perustaja Elon Musk nousi otsikoihin, kun hän käski Teslan lähes 100 000 työntekijää takaisin toimistolle tylyssä sähköpostissaan.

"Jos työntekijä haluaa työskennellä etänä, hänen on vietettävä vähintään (ja tarkoitan todella vähintään) 40 tuntia viikossa toimistolla tai lähdettävä Teslalta", Musk kirjoitti viestissään, joka vuodettiin yhdysvaltalaisille tiedotusvälineille.

Asenne on ristiriidassa useimpien suurten teknologiayritysten käytäntöjen kanssa. Apple ja Google testaavat tällä hetkellä malleja, joissa vietetään kaksi tai kolme päivää toimistolla ja sama määrä kotona. Myös sosiaalisen median alusta Twitter on ilmoittanut, että työntekijät voivat työskennellä kotoa käsin "ikuisesti", jos haluavat.

nainen istuu ja työskentelee teltassa

"Työskentele siellä, missä koet olevasi tuottavimmillasi ja luovimmillasi. Tämä koskee myös pysyvää kokopäiväistä kotona työskentelyä", toimitusjohtaja Parag Agrawal kirjoitti 7 500:lle työntekijälleen.

Asuntovuokrauspalvelu Airbnb:n toimitusjohtaja Brian Chesky vie strategian vielä askeleen pidemmälle. Toimistolla työskentely on digitaalista aikaa edeltävä historiallinen jäänne, hän sanoo.

– Toimisto sellaisena kuin sen tunnemme on aikansa elänyt. Emme voi pitää kiinni vuodesta 2019 sen enempää kuin vuodesta 1950. Meidän on kehityttävä. Jos toimistoja ei olisi olemassa, keksisimmekö ne? Ja jos keksisimme, mikä niiden tarkoitus olisi? Chesky ihmetteli Time-lehden haastattelussa.

Sairaaloissa ja kahviloissa työskentelevät saapuvat tietenkin edelleen työpaikoilleen, Chesky järkeilee.

– Mutta jos työntekijän työ tapahtuu kannettavalla tietokoneella, mitä lisäarvoa toimisto todella tuo?

Chesky itse työskentelee Yhdysvalloissa Airbnb-kiinteistöistä käsin ja kulkee niiden välillä. Hän sanoo, että yrityksen kaikkien aikojen tuottavimmat vuodet ovat olleet pandemian ja etätyön aikana – eikä se tarkoita vahvan yrityskulttuurin tai yhteisöllisten fyysisten kokousten loppua.

Tapaaminen toimistossa

– Sanoisin, että yrityskulttuurimme on todella vahva, ja tapaamme jatkossakin, mutta vain viikon ajan per vuosineljännes. Jos käy ilmi, että se on liian vähän, tapaamme useammin.

Perustelut eivät ole liikuttaneet Elon Muskia. Kun häneltä hiljattain kysyttiin, mitä hän haluaa sanoa niille, joiden mielestä on vanhanaikaista mennä toimistolle, Twitter-vastaus tuli nopeasti: "He voivat kuvitella työskentelevänsä jossain muualla.”

Julkaistu 03.09.2022