Kestävä kehitys

Energiapositiivista rakentamista

Rakennusalalla on meneillään iso innovaatiobuumi hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Norjassa kehityksen kärkijoukoissa on Snøhetta-arkkitehtitoimisto. Se aikoo vastedes suunnitella vain energiapositiivisia rakennuksia eli rakennuksia, jotka tuottavat elinkaarensa aikana enemmän energiaa kuin kuluttavat.

Arkkitehtitoimiston tunnettuja luomuksia ovat muun muassa maailmankuulu Oslon oopperatalo ja Lindesnesissä Norjan eteläisimmässä niemessä sijaitseva vedenalainen ravintola Under.

Snøhettan perustaja Kjetil Thorsen uskoo, että seuraavien 20 vuoden aikana kehitys kulkee luonnostaan kohti energiapositiivista rakentamista.

– Ilmastonmuutos tuntuu yhä selvemmin. Jos haluamme olla hiilinegatiivisia, meidän pitää tuottaa puhdasta energiaa heti, kun rakentaminen alkaa. Luonnollinen ratkaisu on silloin aurinkovoima.

Snøhetta arvioi, että rakennuksen elinkaaren hiilipäästöistä 85 prosenttia tulee rakennusmateriaaleista ja rakennustöistä. Loput 15 prosenttia syntyvät rakennuksen käytöstä. Nykyisin realistinen tavoite energiapositiivisuuden saavuttamiseksi on 60 vuotta, sillä esimerkiksi yhden aurinkokennoilla päällystetyn seinän hiilijalanjäljen korvaaminen kestää kuusi vuotta. Aikajänne voi kuitenkin lyhentyä huomattavasti, kun tekniikka kehittyy. Uuden nanotekniikan ansiosta yhä pienemmät aurinkokennot tuottavat yhä enemmän energiaa.

 
 
 
 
 

Kuvat: Snøhetta

Julkaistu 03.04.2020