Innovaatiot

Energiaa avaruudesta?

Onko avaruudesta kerättävä aurinkovoima ratkaisu maapallon energiaongelmaan? Tutkijat ovat lähempänä ratkaisun löytämistä kuin koskaan.

Heijastava aurinko kansainvälisen avaruusaseman aurinkopaneeleissa.
Tutkijat ennustavat, että kymmenen vuoden kuluttua Maahan tuotetaan sähköä avaruudessa kiertävillä aurinkovoimaloilla. Kuva: Shutterstock

Aurinkoenergia on maailman nopeimmin kasvava energiamuoto, mutta kasvavaan energiantarpeeseen tarvitaan uusia innovaatioita. Tutkijat tähtäävät kauas maan myrskyjen ja lumipyryjen yläpuolelle: sinne, missä aurinko paistaa aina.

Jo pitkään tutkimusmaailmaa on kiehtonut ajatus aurinkopaneeleilla peitetyistä, maapallolle aurinkoenergiaa välittävistä satelliiteista.

– Nyt olemme niin pitkällä, että pystymme kymmenen vuoden sisällä lähettämään kiertoradalle ensimmäiset satelliitit, vakuuttaa fyysikko John C. Mankins Financial Times-lehden haastattelussa. Hän on työskennellyt aiemmin Yhdysvaltain avaruusjärjestö NASAlle.

Mankinsin kaltaiset visionäärit uskovat, että avaruudesta kerättävä aurinkoenergia on vihreä ratkaisu maapallon kasvavaan sähköntarpeeseen.

Eikä hän ole yksin. Asiantuntijat Yhdysvalloissa, Kiinassa, Japanissa, Isossa-Britanniassa ja EU:ssa tutkivat nyt mahdollisuuksia hankkia aurinkoenergiaa kaukaa ilmakehän tuolta puolen, kirjoittaa alan aikakauslehti Space.com. 

Hyötyjä on kieltämättä paljon. Avaruudessa aurinko paistaa aina ja kirkkaammin kuin maan päällä. Se voisi varmistaa vakaan ja ympäristöystävällisen energianjakelun maailmanlaajuisesti.

Heijastava aurinko avaruusaseman aurinkopaneeleissa.
Ilmakehän yläpuolella Aurinko paistaa tauotta. Tutkijoiden mukaan se on optimaalinen paikka aurinkovoimaloille. Kuva: ASME

Elon Musk hylkäsi idean

NASA esitti jo vuonna 1977, että avaruudesta kerättävä aurinkovoima voi lopulta korvata fossiiliset polttoaineet, mutta siitä huolimatta ajatus on tähän asti leimattu scifiksi, kerrotaan Financial Timesissa. Jopa superyrittäjä Elon Musk kutsui joitakin vuosia sitten ideaa "hulluksi", sillä hän ei uskonut avaruusaurinkovoiman olevan kustannustehokasta. Silloin rakettien laukaisut maksoivat vielä päätä huimaavia summia ja teknologia aurinkoenergian siirtämiseksi Maahan oli vasta kehitteillä.

Nyt tekniikka on kehittyneempää. Käytännössä se toimii niin, että aurinkoenergia otetaan talteen avaruudessa ja muunnetaan mikroaalloiksi, jotka lähetetään Maahan langattomasti yhtenä säteenä.

Kun säde saavuttaa Maan pinnalla sijaitsevan vastaanottopuiston, mikroaallot muunnetaan jälleen sähköksi ja jaetaan sähköverkkoon. Yhtä ympäristöystävällistä kuin ydinvoima, Mankins vakuuttaa, mutta ilman vaaraa ytimen sulamisesta.

Julkaistu 28.04.2022