Henkilökuvia

Elämän virrassa

Anders Jacobson on saanut superyrittäjien kuten Bill Gatesin, Mark Zuckerbergin ja Jeff Bezosin huomion sijoitusyhtiö Bluen ansiosta ja panostamalla uusiutuvaan energiaan. Seuraavaksi hän tähtää miljardien dollarien arvoisille vesimarkkinoille.

Hän on 30-vuotias Anders Jacobson, jonka ruotsalainen talouslehti Veckans Affärer nimesi vuoden 2019 superlahjakkuudeksi. Jacobson perusti kaksi vuotta sitten sijoitusyhtiö Bluen ja on myös sen sisaryhtiö Bluewaterin yksi perustajista ja toimitusjohtaja.

Tämän yrittäjän kanssa tulee nopeasti selväksi, että yksi asia on hänelle tärkeämpi kuin mikään muu: vesi. Niin kuin kaikille maailmassa. Meressä kelluu muovijätesaaria ja pinnan alle vajoaa myrkyllisiä mikromuoveja. Saastunutta juomavettä ja tautiepidemioita esiintyy yhä useammin jopa meidän leveysasteillamme, ja pohjavesi ehtyy. Puhtaan veden tarve ylittää tarjonnan.

Blue sijoittaa suoraan vesiprojekteihin sekä elintarvikkeisiin, uusiutuvaan energiaan ja materiaali-innovaatioihin, kun taas Bluewater toimii katalysaattorina, jolla ideat kaupallistetaan vedenpuhdistustuotteiksi.

Anders Jacobson

Anders Jacobson

Syntynyt: Boråsissa 1986.

Ammatti: Toimitusjohtaja ja perustajajäsen, sijoitusyhtiö Blue.

Asuu: Asunto Tukholmassa yhdessä puolison kanssa. “Mutta yritämme ehtiä mahdollisimman usein saaristoon Röderin saarelle, josta olemme ostaneet pienen asuinsijan.”

Suhde veteen: “Ilman vettä ei ole elämää. Me ihmiset tarvitsemme selviytymiseen kolmesta neljään litraa vuorokaudessa. Vesi on niin äärimmäisen olennainen asia, että kaikilla on siihen jokin suhde.”

Esikuvat: “Ohoh, vaikeaa. Yritän omaksua parhaat puolet monilta ihmisiltä. Arvostan yleensä ihmisiä, joilla on selkeät henkilökohtaiset arvot ja jotka omistautuvat niille täysillä. Uskon vakaasti, että oikeiden arvojen, innostuksen ja intohimon avulla sekä rohkeudella tehdä asiat toisin voi periaatteessa saada aikaan mitä vain. Minusta tämä voi näkyä monella tavalla: sankareissa, jotka suorittavat ‘mahdottomia’ tutkimusretkiä, menestyksekkäissä liikemiehissä ja -naisissa sekä arjen sankareissa.”

Pankki: Nordea Private Banking, Tukholma.

– Perustimme Bluen selkeästi kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta, Anders Jacobson kertoo Bluen tukikohdassa, kaupunkipientalossa Tukholman kuvankauniilla Danderydsgatanilla.

– Uskomme yrittäjyyteen lujasti. Se on saanut aikaan fantastisia asioita mutta myös ne ilmiöt, jotka ovat johtaneet nykyiseen ympäristö- ja ilmastotilanteeseen. Haluamme suunnata saman vaikuttavuuden kohti pitkäjänteistä työtä planeettamme ja ihmisten hyväksi.

Bluen toimintaa on ovat rahoittaneet muut yrittäjät: “ihmiset, jotka ovat sijoittaneet onnistuneesti menestyneisiin ruotsalaisyrityksiin”, kuten Anders Jacobson asian muotoilee, nimiä mainitsematta. Käy ilmi, että Blue on onnistunut, sillä Breakthrough Energy Ventures (tässä tarvitsee vain mainita nimet Bill Gates, Mark Zuckerberg ja Jeff Bezos) sijoitti Bluen omistamaan Baseload Capitaliin, joka puolestaan sijoittaa uusiutuvaan energiaan.

Anders Jacobson oli nuorena menestynyt jalkapalloilija. Hän varttui GIF Sundsvallin riveissä ja pelasi pitkälle teini-ikään uppsalalaisessa Siriuksessa. Vain 20-vuotiaana keskipuolustaja Jacobson joutui kuitenkin loukkaantumisen vuoksi lopettamaan. Joukkueurheilun opettamat taidot ovat hänelle silti yhä tärkeitä.

– Tämä on klisee, mutta joukkueurheilu kasvattaa johtajia erinomaisella tavalla. Tärkeimpinä vuosinani olin joukkueen kapteeni, ja erilaisista ympäristöistä, kotiolosuhteista, maista ja kulttuureista tulevan ryhmän johtaminen ja sen ohjaaminen kohti yhteistä tavoitetta opetti minulle valtavasti.

Loukkaantumisessa oli sentään se hyvä puoli, että Jacobson pystyi keskittymään täysillä opintoihinsa. Göteborgin kauppakorkeakoulun käytyään hän aloitti työt yritysfuusioiden parissa Nordeassa.

– Se oli ensimmäinen työpaikkani ja uskomattoman opettavainen ja innostava sellainen. Sain todella hyvät perustiedot, joista on ollut hyötyä, kun olen hahmottanut suurten ja pienten yritysten välisten suhteiden mahdollisuuksia ja haasteita.

Anders Jacobson

– Ja Nordeassa tapasin puolisoni! Tapasimme suurin piirtein ovensuussa, kun olin jo lähdössä ja hän oli tulossa taloon.

Nordealainen kollega houkutteli Jacobsonin yrittäjämäisellä asenteella sijoitusyhtiö Arctosille, missä hän hoiti brittiläisen Livingstonen myyntiä. Arctorsilla työskennellessään Jacobson perusti erillisen sijoitusyrityksen, Arctos Equity Partnersin, jonka ansiosta hänen maineensa kasvoi.

Puhutaanpa sitten Bluesta.

Pöydällä Jacobsonin edessä on ruostumattomasta teräksestä valmistettu vesipullo, jossa on Bluewater-koneen puhdistamaa vettä. Hän kertoo pitävänsä pulloa aina mukana tapaamisissa antaakseen ihmisille ajattelemisen aihetta.

– Muovikriisistä ei edes puhuttu kaksi vuotta sitten, ja yksi sen pahimpia aiheuttajia ovat kertakäyttömuovipullot, hän sanoo ja mainitsee WWF:n hiljattain julkaistun ja huomiota herättäneen raportin, jonka mukaan elimistöömme kertyy viikossa, pääasiassa juomavedestä, mikromuovia luottokortin verran. Joka viikko.

Anders Jacobson

Bluewater on siksi määritellyt kolme avainsanaa: Luottamus: kuluttajien epäluottamus johtaa siihen, että juomavettä halutaan suodattaa. Helppous: sen on onnistuttava kätevästi. Henkilökohtaisuus: kun vesi on puhdistettu, siihen voi oman tarpeen mukaan lisätä esimerkiksi vitamiineja, hivenaineita tai aminohappoja.

– Nämä ovat monen sadan miljardin dollarin markkinat. Mutta haluamme luoda muutakin kuin sijoitusratkaisuja. Haluamme luoda maailmanlaajuisen yhteisön kestävän vedenkäytön edistämiseksi.

– Olemme varmoja, että puhdas vesi on jo pian erinomainen sijoituskohde. Mutta on oltava rohkea. Osoitan aina sormella instituutioiden suuntaan, niissä arvioidaan kaikki perinteisesti kannattavuuden ja riskien kannalta, mutta me olemmekin lisänneet yhtälöön myös vaikuttavuuden.

Blue pyrkii siis kannustamaan yrittäjiä tekemään omia aloitteita, jotka haastavat totuttuja normeja ja kestämättömiä rakenteita.

– Minun silmissäni yrittäjyys on juuri se voima, joka voi toimia haastajana ja löytää pitkäjänteisiä ratkaisuja ihmisten ja planeetan terveyden hyväksi. Jos voimme toimia muutoksen katalysaattorina, olemme onnistuneet.

Mutta vuoden superlahjakkuus on myös epäonnistunut. Ja kunnolla.

Anders Jacobson

– Vuosia sitten sijoitin omia rahojani yritykseen, joka kehitti puurokonetta. Idea ja konsepti olivat loistavat. Jälkeenpäin voin todeta, että olin naiivi ja hakoteillä siinä, mitä vaaditaan tuotteen saamiseksi prototyypistä tuotantoon ja markkinoille. Ymmärsin myös hyvän yrittäjätiimin tärkeyden.

Tästäkin kokemuksesta kertyi osaamista. Tosin se ei ollut mitään verrattuna siihen, että asiat olisivat voineet mennä vielä huonommin. Neljä vuotta sitten Jacobson sai bakteerista hengenvaarallisen verenmyrkytyksen. Puolet vastaavan tartunnan saaneista ei selviä.

– Taudista selviäminen sai minut katsomaan asioita erilaisesta näkökulmasta. Yritän välttää käyttämästä sanaa “pakko” ja keskittyä aina aktiivisesti valitsemaan, mitä teen. Muistan perheen ja ystävien tärkeyden.

Ja puhtaan veden, voisi lisätä. Superlahjakkuus Anders Jacobsonin aktiivinen valinta.

– Vuoren huipulle on kuitenkin monta tietä. Jokaisen ei tarvitse muuttaa koko maailmaa. Tee jotain sen sijaan, että yrität tehdä aina kaiken oikein. Niin yksinkertaista se on, hän sanoo ja tarttuu teräspulloonsa.

Teksti: Niklas Wahllöf Kuva: Karl Nordlund

Julkaistu 15.07.2019