Kulttuuri

Dolly Partonia tarvitaan enemmän kuin koskaan

Kaikki rakastavat Dolly Partonia. 76-vuotiaasta kulttitaiteilijasta on tullut yhdistävä voima yhä polarisoituneemmassa maailmassa – ja hän on rakentanut myös laajan yritysimperiumin. Hän on julkaisemassa ensimmäistä romaaniaan ja luonnollisesti siihen liittyvää soundtrackia.

Dolly Parton
Hän on kaikkien suosikki. Countrytähti Dolly Partonista pitävät kaikki poliittisista mielipiteistä tai kulttuuritaustasta riippumatta. Kuva: Shutterstock

"Pidä aina jotain itselläsi”. Tämän neuvon kantrimusiikkitähti, bisnesnainen ja säveltäjä Dolly Parton sai äidiltään Avie Lee Carolinelta kotona Tennesseessä. Nämä neljä sanaa ovat ohjanneet häntä läpi 60-vuotisen uran taiteilijana, säveltäjänä ja liikenaisena.

– Voit antaa pois sen, mitä sinulla on – mutta et kaikkea. Pyysin Jumalaa antamaan minulle tarpeeksi rahaa, jotta voisin jakaa sitä mutta jättää jotain myös itselleni, 11-kertainen Grammy-voittaja sanoi CNBC:n haastattelussa.

Hänen filosofiassaan ei ole kyse vain rahasta, vaan myös itsekunnioituksesta. Uran alussa monet ihmiset kehottivat taiteilijaa muuttamaan ulkonäköään, jos hän haluaisi tulla otetuksi vakavasti. Hän kieltäytyi.

– Ajattelin, että he kyllä tulevat näkemään lahjakkuuteni.

Dolly Parton
Kuva: Shutterstock

Rakennettu imperiumi

Itseluottamus on vienyt Partonin kauas nuoruuden Amerikan etelävaltioiden köyhyydestä. Uusi albumi Run, Rose, run on hänen 48. levytyksensä. Romaani, joka kantaa samaa nimeä ja kertoo vainotusta taiteilijasta Nashvillessä, on hänen ensimmäisensä. Hän on kirjoittanut kirjan yhdessä dekkarikuningas James Pattersonin kanssa.

Vuosien varrella Dolly Parton on tehnyt kiertueita, esiintynyt elokuvissa ja kirjoittanut yli 3 000 laulua. Hitit kuten Jolene, I will always love you ja 9 to 5 löytävät edelleen uusia kuuntelijoita.

Mutta hän on myös rakentanut yritysimperiumin. Parton avasi äskettäin kotonaan Smoky Mountainsissa Tennesseessä sijaitsevan Dollywood-teemapuiston 37. kauden. Hän on myös ravintoloiden, kylpylöiden ja muiden lomakeskusten osaomistaja. Forbes-lehti arvioi hänen omaisuudekseen 350 miljoonaa dollaria.

Dolly Parton, Here I am
Kuva: Netflix

Voit oppia lisää Dolly Partonista täältä

Here I Am, Netflix-dokumentti.

Dolly Parton ja naiset, jotka elivät hänen kappaleistaan, toimittaja Sarah Smarshin esseekokoelma, jossa tutkitaan Partonin kulttuurista vaikutusta.

Dolly Partonin Amerikka, podcast, saatavana useilla alustoilla.

Tällaisen menestyksen jälkeen monet olisivat jo jääneet istumaan tyytyväisenä sohvalle. Mutta Dolly Parton jatkaa eteenpäin – ja inspiroi, riippuen siitä, keneltä kysyt. Covid-pandemian alussa hän nousi otsikoihin jättiavustuksellaan rokotetutkimukseen. Video, jossa hän haastaa kaikki ottamaan rokotteen ja laulaa hittinsä Jolene uudella tekstillä Vaccine, on levinnytympäri maailman.

– Olen tarpeeksi vanha ja fiksu ottamaan rokotteen, hän hymyilee kujeilevasti.

Laajalle on levinnyt myös Instagram-päivitys, jossa 75-vuotias Dolly Parton onnittelee 55-vuotiasta miestään, tieyrittäjä Carl Thomas Deania tuoreella valokuvalla. Se on versio vuoden 1978 Playboy-lehden kansikuvasta, ja hän poseeraa kuvassa mustassa bodyssa ja pupun korvissa.

– Sanoin kerran poseeraavani Playboylle 75-vuotiaana. Olen nyt 75-vuotias, mutta lehteä ei enää ole olemassa, hän toteaa kuivasti viestissään.

Dolly Parton
Dolly Partonin viihdeimperiumin arvoksi on laskettu 350 miljoonaa dollaria. Kuva: Shutterstock

Ei kiitos jalustalle

Dolly Parton on myös kieltäytynyt saamastaan huomiosta. Maaliskuussa hän kieltäytyi ehdokkuudesta Rock & Roll Hall of Fameen sillä perusteella, ettei hän mielestään ansaitse sitä. Viime vuonna hän kieltäytyi patsaasta country-musiikin pääkaupungissa Nashvillessä.

– Kaiken sen keskellä, mitä maailmassa tapahtuu, ei ole mielestäni sopivaa asettaa itseäni jalustalle juuri nyt, hän twiittasi tuolloin.

Tällainen rehellisyys todennäköisesti edistää sitä, että kohublondista, joka on vuosien varrella ollut monien naisvitsien kohteena, on tullut osittain feministinen roolimalli. Nyt häntä pidetään inspiraation lähteenä ja yhdistävänä voimana. Dolly Partonin musiikki saa eri etnisten ryhmien ihmiset, joilla on hyvin erilaiset poliittiset näkemykset, itkemään ja osoittamaan yhdessä suosiotaan.

Dolly Parton’s America
Dolly Parton’s America. Kuva: WNYC Studios. OSM Audio.

Yksi syy laajaan suosioon voi olla myös se, että hän on vuosien varrella usein kieltäytynyt kommentoimasta politiikkaa, luultavasti siksi, että hän tietää, että hänellä on faneja kaikissa leireissä. Tätä kutsutaan ”dolitiikaksi” Dolly Parton’s America-nimisessä podcastissa, jossa tähden elämäntyötä käsitellään syvällisesti.

”Murhaballadeja” ja työläisiä

Podcastissa analysoidaan myös useita Partonin vakavahenkisiä sanoituksia, nuoruuden kasvuympäristön perinteisiä ”murhaballadeja”, jotka usein käsittelevät työväenluokan naisten kokemaa väkivaltaa ja kuolemaa.

Tällaisten tekstien kirjoittajan ei ehkä tarvitsekaan ottaa kantaa päivänpolitiikkaan. Kun tähän lisätään, että hän kirjoitti ikonisen 9-5:n, josta tuli samannimisen elokuvan ohella yksi tärkeimmistä symboleista työssäkäyville naisille.

Dolly Partonista esseekokoelman kirjoittanut toimittaja Sarah Smarsh toteaa, että harva taiteilija voi kuvissa esiintyä seksisymbolina ja korostaa samalla naisten konkreettista taistelua tuomalla esiin köyhien naisten elinoloja. Sen takia hän on sekä rakastettu että kunnioitettu.

Julkaistu 04.04.2022