Kulttuuri

Dobry den, Tšekki!

Heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen uutisissa puhutaan paljon Tšekistä. Siitä tulee nimittäin EU:n puheenjohtajamaa. Tässä muutama perusfakta maasta, jossa juodaan eniten olutta maailmassa. Tiesitkö, että yhdellä suomalaisten ruokapöydän suosikkituotteella on tšekkiläiset juuret?

EU:n kiertävän puheenjohtajuuden siirtyminen Tšekille tarkoittaa käytännössä sitä, että pääministeri Petr Fiala johtaa puhetta EU:n neuvoston kokouksissa. Syksyn aikana pidetään iso joukko korkean tason kokouksia Prahassa ja Tšekin toiseksi suurimmassa kaupungissa Brnossa.

Tšekki on kova jääkiekkomaa, ja Prahan sillat ovat kauniita, mutta mitä muuta tiedät Tšekistä?

Praha
Moldaun yli kulkevan Kaarlensillan rakentaminen Prahassa alkoi jo 1300-luvulla.

Tšekki lyhyesti

Perustettiin: 1993, kun Tšekkoslovakia jakautui Tšekiksi ja Slovakiaksi.

Väestö: 10,7 miljoonaa asukasta. Pääkaupunki Prahan väkiluku on noin 1,3 miljoonaa.

Valtiomuoto: Tasavalta. Valtionpää on presidentti Milos Zeman, mutta hänen asemansa on lähinnä seremoniallinen.

Hallitus: Pääministeri Petr Fialan johtama keskusta- ja oikeistopuolueiden hallitus tuli valtaan viime syksyn vaalien jälkeen. Sitä ennen vallassa oli neljän vuoden ajan populistipuolue Ano.

Talous: Vientivetoinen ja herkkä suhdannevaihteluille. Vahvoja aloja ovat auto- ja elektroniikkateollisuus. 

pullo, joka kaataa olutta lasiin
Tšekkiläinen oluenpanemisen perinne juontuu yli tuhannen vuoden takaa.

Tiesitkö tätä?

• Tšekissä on 14 Unescon maailmanperintökohdetta, muun muassa Prahan historiallinen keskusta.

• Tšekit juovat eniten olutta Euroopassa: 183 litraa asukasta kohti vuodessa. Panimoperinteen juuret ulottuvat 1100-luvulle asti. Tšekissä on myös olutkylpylöitä, joissa voi nauttia samaan aikaan oluesta ja hoidoista.

• Tšekin kielessä on sanoja ja myös kokonaisia lauseita, joissa ei ole yhtään vokaalia. Klassinen esimerkki, jolla ulkomaalaisia hauskutetaan, on ”strc prst skrz krk”. Se tarkoittaa ”työnnä sormi kurkun läpi”.

• Tšekin kansallisruoka on vepro-knedlo-zelo. Siihen kuuluu kuminalla maustettua sianlihaa, hapankaalia ja perunamykyjä.

• Tšekissä on Euroopan suurin hiekkakivikaari. Sen on 26 metrin pituinen luonnon muovaama kalliomuodostelma Labské pískovcen luonnonpuistossa. Puisto sijaitsee maan koilliskulmassa aivan Saksan rajalla, alueella, jota kutsutaan Böömin Sveitsiksi. Luonnonpuisto on erityisesti patikoijien ja melojien suosima kohde. Hieman idempänä Puolan rajalla vihittiin jokin aika sitten käyttöön maailman pisin riippusilta. Sillä on mittaa 721 metriä.  

Praha
Tšekin pääkaupunki Praha kiehtoo historiasta ja kulttuurista kiinnostuneita.

• Tšekissä on yli 2 000 linnaa ja linnan rauniota. Kuuluisin niistä on Prahan linna. Neliökilometriä kohti laskettuna Tšekissä on eniten linnoja maailmassa.  

• Ketsupistaan ja vihannessäilykkeistään tunnetun Felix-brändin perustaja oli tšekkiläinen Herbert Felix. Hän syntyi kurkunviljelijäperheeseen Znojmossa, Tšekissä ja muutti vuonna 1937 ruotsalaisen vaimonsa kanssa Eslöviin, Ruotsiin. Kaksi vuotta myöhemmin hän alkoi valmistaa Felix-etikkakurkkuja.

• Maailmankuulujen tšekkien luettelo on pitkä. Tässä heistä muutama: kirjailija Franz Kafka, jääkiekkoilija Jaromír Jágr, kristallikoruistaan tunnetun Swarovski-yhtiön perustaja Daniel Swarovski ja tennistähti Ivan Lendl.

Ivan Lendl
Tennistähti Ivan Lendl, joka valittiin monena vuonna 1980-luvulla maailman parhaaksi tenniksenpelaajaksi, syntyi Ostravassa nykyisen Tšekin alueella. Kuva: Shutterstock.

EU:n puheenjohtajuus

Kukin EU:n jäsenmaa on vuorollaan EU:n neuvoston puheenjohtaja. Puheenjohtajuus kestää puoli vuotta. Heinäkuun alussa Ranska luovuttaa puheenjohtajan nuijan Tšekille, ja tammikuussa 2022 on Ruotsin vuoro. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa pitää turvallisuuspolitiikan huomion keskipisteessä Tšekin puheenjohtajuuskaudella, mutta käsiteltävänä on myös paljon muuta: miten turvataan kansalaisten oikeudet, edistetään uutta kasvu- ja investointimallia ja rakennetaan vihreämpi ja tasa-arvoisempi Eurooppa, jossa asukkaiden terveys on suojassa koronan jäljiltä.

Lähteet: EU, UI/Landguiden, Regeringen.se, Freedom Travel

Julkaistu 07.06.2022