Kestävä kehitys

Bjarke Ingels piirtää 5 miljoonan asukkaan kaupunkia autiomaahan

Telosa kuulostaa kaupungilta, joka on peräisin scifi-elokuvasta, mutta se on tarkoitus rakentaa tyhjästä maailman ympäristöystävällisimmäksi kaupungiksi.

telosa city
Telosa. Renderointi: BIG

Mikään ei näytä pysäyttävän tanskalaista tähtiarkkitehtia Bjarke Ingelsiä tai hänen suuria ideoitaan. Ensin hän suunnitteli avaruusasemat Marsiin ja Kuuhun ja nyt hän piirtää viiden miljoonan asukkaan kaupunkia, Telosaa. Se on tarkoitus rakentaa tyhjästä autiomaahan Yhdysvalloissa, ja projektin toimeksiantaja on yrittäjä ja sijoittaja Marc Lore, joka on tehnyt uraa Walmartilla.

telosa city
Telosa. Renderointi: BIG

Ingelsin ja Loren visiona on uusi globaali kaupunkielämän standardi, joka kehittää inhimillistä potentiaalia ja muodostuu malliksi tuleville sukupolville. Tavoitteena on, että Telosassa on 50 000 asukasta vuoteen 2030 mennessä ja viisi miljoonaa vuoteen 2060 mennessä. Realistista tai ei, kaupungista on tarkoitus tulla maailman ympäristöystävällisin materiaalien, liikenteen sekä sähkö- ja vesihuollon näkökulmasta. Näistä jälkimmäinen tuottaa ongelmia, sillä visiona on löytää koskematonta julkista maata autiomaasta Yhdysvaltain länsiosista.

Bjarke Ingels

Bjarke Ingels

Työ: On johtanut vuodesta 2006 lähtien arkkitehtitoimisto Bjarke Ingels Groupia (BIG).

Muutamia hankkeita: Satamakylpylä Kööpenhaminan Islands Bryggessä, 2003. VM-talot Ørestadissa 2005. Aqua Center Odensessa, 2009. National Library Kazakstanin Astanassa, 2009. Googlen uusi päätoimisto Kalifornian Mountain View’ssa, 2015. Via 57 West New Yorkissa, 2016.

Palkinnot: Wall Street Journal nimesi hänet vuonna 2011 vuoden innovaattoriksi. Vuonna 2016 Time listasi hänet yhdeksi sadasta nykyajan vaikutusvaltaisimmasta henkilöstä.

– Millaista teknologiaa ja mitä innovaatioita voimme hyödyntää juuri siksi, että rakennamme kaupungin tyhjästä? Ajattele, mitä mahdollisuuksia saadaan uusilla rakennusmateriaaleilla, itseohjautuvilla ajoneuvoilla, sähkölentokoneilla ja sillä, että kaiken voi siirtää maan alle, Bjarke Ingels pohtii.

Ingelsiä inspiroi 1800-luvun lopun kaupunkisuunnittelun termi puutarhakaupunki, ja hän haaveilee erilaisista taloista, jotka ovat kenen tahansa saavutettavissa.

Keskelle kaupunkia rakennettaisiin suuri vihreä puisto ja korkea torni, joka nimetään Equitismiksi (sana merkitsee oikeudenmukaisuutta ja kohtuullisuutta) ja josta on näkymä koko kaupungin yli.

Julkaistu 30.09.2021