Kulttuuri

Bill Gatesin viisi lukuvinkkiä kesään

Barack Obaman omaelämäkerrasta jättimäiseen yritysromahdukseen: tässä ovat kesäkirjat, joita ei kannata missata.

Bill Gates

Kerro, mitä yöpöydältäsi löytyy, niin kerron kuka olet. Kirjavinkkejä jakavat yhä useammat johtajat, mukaan lukien Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama, Australian entinen pääministeri Julia Gillard ja Intian pääministeri Narendra Modi.

Microsoftin perustaja, hyväntekijä ja maailman neljänneksi rikkain mies, Bill Gates, seuraa trendiä. Viime viikkoina otsikoihin on noussut lähinnä hänen avioeronsa Melinda Gatesista 27 avioliittovuoden jälkeen, mutta omassa blogissaan Gates kirjoittaa työstään koronapandemian hillitsemiseksi ja jakaa viisi kirjavinkkiä kesäksi. Ja pyytää uusia vinkkejä, sillä hän "etsii aina lukusuosituksia".

Tältä näyttää Gatesin lukulista kesällä 2021:

Thomas Grytan ja Ted Mannin Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric. Miten General Electricin kokoinen menestyvä yritys voi epäonnistua? Tätä kysymystä Bill Gates on pohtinut jo vuosia, ja kirjasta Lights Out hän uskoo löytäneensä ainakin osan vastauksista. Gates pitää kirjaa niin inspiroivana, että hän suosittelee sitä kaikille johtotehtävissä toimiville, yrityksen koosta riippumatta.


Elizabeth Kolbertin Under a White Sky: The Nature of the Future. Gates Notes -blogissaan Bill Gates kertoo, että koronapandemian kontekstissa yksi kysymys on pyörinyt hänen mielessään yhä useammin: ihmiskunnan monimutkainen suhde luontoon ja miten välttää ilmastokatastrofi. Kirjassaan Under a White Sky Kolbert tuo esiin useita esimerkkejä ihmisen harjoittamasta luonnon manipuloinnista, geenikokeista maantieteeseen. Aihe kiehtoo Gatesia.


Barack Obaman A Promised Land. Bill Gates on aina ollut kiinnostunut historiasta, ja kiinnostusta vain lisää Yhdysvaltain presidentin näkökulma. Gates ylistää Barack Obaman omaelämäkerran ensimmäistä osaa, joka seuraa entisen presidentin matkaa Valkoiseen taloon ja sieltä Yhdysvaltain dramaattiselle tehtävälle Pakistaniin, missä erikoisjoukot tappoivat Osama bin Ladenin. Gates nostaa esiin myös Obaman kyvyn kuvailla, kuinka yksinäistä ja eristynyttä huipulla voi olla niille, jotka tekevät ratkaisevia päätöksiä. Voimme olettaa, että Gates itse samaistuu Obaman kokemukseen.


Richard Powersin The Overstory (Ikipuut). Jopa Bill Gatesin kaltaiselle lukutoukalle tämä romaani on yksi erikoisimpia hänen lukemistaan. Kirja seuraa yhdeksää ihmistä, jotka tutkivat suhdettaan puihin. Gates kertoo liikuttuneensa heidän intohimostaan ja sitoutumisestaan niin paljon, että kirjan luettuaan hän halusi palavasti oppia lisää puista.


Matt Richtelin An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives. Kirja on kirjoitettu ennen pandemiaa, mutta se on silti arvokas teos, joka avaa ihmisen immuunijärjestelmää ja sitä, mitä koronaviruksen pysäyttäminen vaatii. Matt Richtelin kirja käsittelee neljää potilasta, joista jokainen on kohdannut immuunijärjestelmän häiriöitä. Kirja ei välttämättä ole parasta luettavaa luulosairaille, mutta Gates itse on syvästi kiinnostunut vastustuskyvystä tieteellisestä näkökulmasta.


Kuva Bill Gates: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.

Julkaistu 24.06.2021