Kulttuuri

Bill Gatesin neljä askelta onneen

Lue nämä neuvot, vaikka ajattelisitkin, että Microsoftin perustajan ja miljardöörin on helppo puhua onnesta. Ne eivät nimittäin liity rahaan.

1. Seuraa sydäntäsi

Tärkeintä on tehdä sitä, mikä on itselle merkityksellistä, Bill Gates sanoo. Jokainen kyseenalaistaa joskus elämäntilanteensa tai uravalintansa, mutta silloin on jokin vialla, jos koko ajan sisimmässään kokee, että on väärässä paikassa. Kysy itseltäsi, teetkö sitä, mitä haluat tehdä ja mikä on tärkeintä sinulle. Kuuntele vastauksia ja toimi niiden mukaan.

2. Kun antaa, myös saa

Yrittäjyysguruksi kutsuttu yhdysvaltalainen Jim Rohm on sanonut: ”Vain antamalla voi saada enemmän kuin jo omistaa.” Gates on lahjoittanut köyhyyden vastaiseen toimintaan suurempia summia kuin useimmat voivat edes kuvitella ja houkutellut myös ystävänsä Warren Buffetin antamaan yli 3 miljardia samaan tarkoitukseen. Myös paljon pienemmän mittaluokan hyväntekeväisyys tuottaa onnellisuutta, mielihyvää ja kiitollisuutta. Se on todistettu myös tieteellisesti. Aina ei tarvitse antaa edes rahaa: myös ajan tai tiedon jakaminen on arvokasta.

Bill Gates, piirustus

3. Pidä huolta kunnostasi

Gates on innokas tenniksenpelaaja. Hän sanookin, että liikkuminen tekee hänet onnelliseksi. Tutkimukset osoittavat samaa: fyysinen aktiivisuus kohottaa mielialaa ja torjuu masennusta, ahdistusta ja stressiä. Liikuntaa ei tarvitse harrastaa veren maku suussa. Jokainen voi löytää liikuntamuodon, joka tuntuu hyvältä.

4. Perhe on tärkein

Gates kertoo itse keskittyvänsä entistä enemmän perheeseensä. Tuottaa suurta iloa, kun näkee, että lapset onnistuvat elämässään. Gates varoittaa, että seuraukset voivat olla vakavat, jos ei pidä perhettä yhtä tärkeänä tai mieluiten tärkeämpänä kuin uraansa. Myös tieteelliset tutkimukset osoittavat, että pitkät työpäivät, ylityöt ja stressi ovat vakava terveysriski. Gates neuvoo pitämään perhe-elämän ja työn tiukasti erillään. Tuloksena on parempi vapaa-aika ja tehokkaampi työaika.

Julkaistu 03.03.2021