Lukuvinkit

Bill Gatesin kesäkirja­suositukset

”Jos haluaa saada ajatukset irti arjesta tai tarvitsee ajanvietettä, kirja on lyömätön vaihtoehto”, kirjoittaa Bill Gates blogissaan. Tässä ovat Gatesin vinkit kesälukemiseksi.

VIIDEN KÄRKI

1. Edith Eva Eger: The Choice
”Tämä on yhtä aikaa muistelmateos ja self help -opas traumasta selviytymiseen. Eger oli 16-vuotias, kun hänet ja hänen perheensä vietiin Auschwitziin. Keskitysleirin kauhuista selvittyään hän muutti USA:han ja loi uran terapeuttina.”

2. David Mitchell: Pilvikartasto
”Tämä on romaani, joka pistää ajattelemaan ja puhumaan pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Juonta on vähän hankala selittää, sillä kirja nivoo yhteen kuusi tarinaa eri vuosisadoilta. Jos etsit jännittävää kertomusta ihmiskunnan parhaista ja pahimmista puolista, uppoudut tähän kirjaan varmasti yhtä syvälle kuin minä.”

3. Bob Iger: The Ride of a Lifetime
”Yksi parhaista bisneskirjoista, joita olen viime vuosina lukenut. Iger kuvaa hienosti, millaista on olla suuryrityksen johtaja. Uskon, että hänen kokemuksensa Walt Disney -yhtiön johtamisesta isojen mullistusten keskellä kiehtovat yhtä lailla niitä, jotka haluavat oppia bisneksestä, kuin niitä, jotka etsivät viihdyttävää lukemista.”

4. John M. Barry: The Great Influenza
”Aika, jota nyt elämme, on ainutlaatuinen, mutta jos sille pitäisi löytää vertailukohta historiasta, lähin vastine olisi vuoden 1918 espanjantauti. Se oli yksi maailmanhistorian pahimmista pandemiosita, ja Barry kertoo kirjassaan siitä lähes kaiken tarpeellisen. Vaikka moni asia oli vuonna 1918 toisin kuin nyt, kirja on hyvä muistutus siitä, että monet haasteet ovat samat.”

5. Abhijit V. Banerjee ja Esther Duflo: Good Economics for Hard Times
”Banerjee ja Duflo saivat viime vuonna taloustieteen Nobelin palkinnon. He ovat maailman fiksuimpia taloustieteilijöitä ja onneksi myös hyviä kirjoittamaan taloudesta ymmärrettävästi. Kirjassaan he puhuvat myös epätasa-arvosta ja poliittisista jakolinjoista.”

VIISI MUUTA SUOSIKKIA

Andy Puddicombe: The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness
”Suhtauduin pitkään meditaatioon epäilevästi. Nyt meditoin niin usein kuin voin.”

Joshua Foer: Moonwalk with Einstein
”Kiehtova kirja muistin harjoittamisesta.”

Amor Towles: A Gentleman in Moscow
”Päähenkilö on venäläinen kreivi, joka elää kotiarestiin tuomittuna moskovalaisessa hotellissa vuonna 1922. Hauska ja nokkela tarina ihmisestä, joka yrittää järjestää elämänsä parhain päin vaikeissa olosuhteissa.”

Graeme Simsion: Vaimotesti, Vauvatesti ja The Rosie Result (ei vielä suomennettu)
”Rosie-trilogian kertomus rakkautta etsivästä professorista, jolla on Aspergerin oireyhtymä, sai minut nauramaan ääneen. Onneksi vaimoni Melinda ehdotti minulle näitä kirjoja.”

Allie Brosh: Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms, Mayhem, and Other Things that Happened
”Tämän kirjan lukee kolmessa tunnissa, mutta toivoo, että se kestäisi pidempään. Tuhottoman hauska ja älykäs.”

Ruudulta Bill Gates katsoo näitä:

Traileri Netflix Docuseries ”Pandemic”

Pandemic: How to Prevent an Outbreak
”Dokumenttisarja neljän ihmisen kamppailusta epidemioiden estämiseksi eri puolilla maailmaa. Sarja on kuvattu jo jokin aika sitten, joten se ei käsittele koronavirusta vaan influenssaa. Se antaa silti hyvän kuvan siitä innoittavasta ja sankarillisesta työstä, jota lääkärit, tutkijat ja avustustyöntekijät tekevät.”

Spy game
”Tämä on yksi suosikkielokuvistani. Pääosissa ovat Robert Redford ja Brad Pitt. Siinä on monta hienoa yllättävää käännettä, joten en paljasta juonta. Monet eivät ole edes kuulleet tästä elokuvasta, mutta itse olen nähnyt sen varmasti 12 kertaa.”

Julkaistu 05.07.2020