Kulttuuri

Bill Gatesin ja Barack Obaman kirjavinkit kesäksi

Lomalla hyvä kirja ja riippumatto ovat lyömätön yhdistelmä. Lukeminen kuuluu myös USA:n entisen presidentin Barack Obaman ja Microsoftin perustajan Bill Gatesin lomaan. Tässä heidän kirjavinkkinsä.

Monet maailman johtajat tapaavat julkaista listoja kirjoista, joita he suosittelevat. Tässä poimintoja Barack Obaman ja Bill Gatesin suosikeista. Olisiko niissä lomalukemista sinullekin?

Billin vinkit

Kolme vinkkiä Bill Gatesilta

Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future.

Niin sanottua cli-fiä eli ilmastofiktiota edustavan romaanin tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, jossa Intiaa koettelee tappava helleaalto ja YK:n alainen Tulevaisuusministeriö yrittää pelastaa maapallon tuleville sukupolville. Gates kuvaa kirjaa näin: ”Robinsonin kertomuksessa ilmastonmuutokseen ei ole yksinkertaista ratkaisua, niin kuin ei todellisuudessakaan. Sen sijaan hän yhdistelee tarinoita uudesta politiikasta ja innovaatioista, jotka yhdessä torjuvat katastrofeja.”

Vaclav Smil: How the World Really Works.

Tšekkiläis-kanadalainen Vaclac Smil on ympäristötieteiden emeritusprofessori ja yksi Bill Gatesin lempikirjailijoista. Smil on kirjoittanut vuosien mittaan yli 40 kirjaa, joiden aiheet ulottuvat lannoitteista japanilaisten ruokailutottumuksiin. How the World Really Works kuvaa yhteiskunnan perusinfrastruktuuria. Gatesin mielestä jokaisen, joka haluaa muodostaa perustellun mielipiteen ilmastonmuutoksesta, pitäisi lukea ainakin kirjan kolme ensimmäistä lukua, jotka käsittelevät energiaa.

Naomi Aldeman: The Power.

Tämä on oikeastaan Bill Gatesin tyttären löytö. Hän oli sitä mieltä, että isän olisi hyvä lukea scifi-kirja, jossa on sukupuolinäkökulma. Kirjan tapahtumat sijoittuvat maailmaan, jossa teinitytöillä on kyky tuottaa sähköiskuja, jotka voivat vahingoittaa ja jopa tappaa miehiä. Blogissaan Gates kirjoittaa, että Aldemanin kirja sai hänet ymmärtämään sitä väkivaltaa ja epäoikeudenmukaisuutta, joita monet naiset kohtaavat. The Power ilmestyi vuonna 2016 ja sitä on kuvattu nykyajan vastineeksi vuonna 1985 ilmestyneelle Margaret Atwoodin dystopialle The Handmaid’s Tale – suomeksi Orjattaresi (Tammi, 1986). Atwoodin kirjasta tehtiin vuonna 2017 suosittu tv-sarja.

Obaman vinkit

Kolme vinkkiä Barack Obamalta

Andy Weir: Project Hail Mary.

Ylistäviä arvioita saaneessa tieteisromaanissa astronautti ja entinen yläkoulun opettaja Ryland Grace herää avaruusaluksessa koomasta muistinsa menettäneenä. Kaikki muut miehistön jäsenet ovat kuolleet. Vähitellen Grace muistaa, että hänet on lähetetty avaruuteen pelastamaan maapallo ja ihmiskunta tuholta. New York Timesin mukaan kirjan elokuvaversion pääosaan on ehdolla Ryan Gosling. Andy Weir on kirjoittanut myös kirjan Yksin Marsissa (Into, 2015), josta tehtiin samanniminen elokuva.

Clint Smith: How the Word is Passed.

Kirjailijan kotikaupungista, New Orleansista käynnistyvä tarina on matka USA:n orjuuden historiaan. Se kertoo plantaaseista, vankiloista ja hautausmaista ja pohtii, miten orjuus on muokannut yhdysvaltalaisia, heidän muistojaan ja käsitystään maansa historiasta. How the Word is Passed on ollut New York Timesin bestseller-listan ykkösenä ja saanut ison joukon palkintoja.

Anthony Doerr: Cloud Cuckoo Land.

Pulitzer-palkitun Doerrin kirjassa muinaiskreikkalainen käsikirjoitus liittää yhteen viiden historian eri vaiheissa elävän ihmisen tarinat. Mukana ovat muun muassa Seymor, joka suunnittelee kirjaston räjäyttämistä nykypäivän Idahossa, Anna, joka kamppailee sisarensa elämän puolesta piiritetyssä Konstantinopolissa vuonna 1453, ja Konstance, joka on matkalla avaruudessa 2100-luvulla maapallon tultua elinkelvottomaksi. Doerrin kertomusta ihmisen julmuudesta ja hyvyydestä on kuvailtu tulevaksi klassikoksi.

Julkaistu 30.06.2022