Innovaatiot

Avaruuden ruokalistalla lohta

Saavatko tulevaisuuden astronautit nauttia juuri pyydetystä lohesta? Kyllä vain, ainakin jos kysytään bergeniläisen Clara Venture Labsin norjalaisilta tutkijoilta. He toivovat pääsevänsä pian testaamaan avaruuden oloihin mukautettua lohenviljelyä yhdellä Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kuumoduuleista.

Norjalainen tutkimushanke ratkaisee tulevaisuuden astronauttien ruokaongelmaa.

Ihmiset voivat tulevaisuudessa lähteä pidemmille avaruuslennoille vain, jos alukset ovat omavaraisia. Happi, vesi ja ruoka on tuotettava avaruusaluksella itse tai kierrätettävä. Norjalaiset ja eurooppalaiset tutkijat ovat siksi tehneet useiden vuosien ajan kasviviljelykokeita yläilmoissa, missä he muun muassa pyrkivät luomaan painovoiman kaltaiset olot sentrifugien avulla.

– Astronautit eivät voi elää pelkällä salaatilla ja tomaateilla, vaan he tarvitsevat myös noin 400 grammaa proteiinia päivässä, sanoo Norwegian Fish in Space -hankkeen projektipäällikkö Crina Silvia Ilea Norjan avaruusjärjestön verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Crina Silvia Ilea

Norwegian Fish in Space -hankkeen projektipäällikkö Crina Silvia Ilea.

Erillinen avaruusalus

Tässä kohtaa kuvaan astuu kalanviljely. Clara Venture Labsin tutkijat ovat kehittäneet eristyistarpeisiin suunniteltuja viljelysäiliöitä, ja nyt he haluavat testata, miten säiliöt toimivat "kovissa oloissa" avaruudessa. Kaloista valittiin lohi, koska se kasvaa nopeasti ja pystyy elämään ja lisääntymään kierrätysvedessä.

Ilea kuvailee suljettuja kalanviljelylaitoksia omiksi ekosysteemeikseen, jotka on turvattava erilaisilta riskeiltä, kuten sairauksilta ja kalojen karkaamiselta. Säiliössä on oltava myös oma huolto energialle, vedelle, puhdistukselle, ruoalle ja hapelle.

– Kuin erillinen vedellä täytetty avaruusalus, Ilea selittää.

Uusi kuumoduuli

Avaruudessa on tutkittu kaloja aiemminkin. Esimerkiksi kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä on tutkittu, miten eläimet selviytyvät painottomuudesta. Nämä kokeet tosin tehtiin pienillä akvaariokaloilla, ei ruokakaloilla.

Crina Silvia Ilea lähetti lohenviljelyehdotuksensa ESA:lle, kun avaruusjärjestö keräsi ideoita kuuoperaatioita varten. Hänelle näytettiin vihreää valoa, ja toiveena on, että kalat pääsisivät European Large Logistics Lander -kuumoduulin kyytiin. Moduuli on parhaillaan rakenteilla, ja se laukaistaan avaruuteen 2030-luvulla.

Pilottihankkeessa testataan 50–100 grammaa painavia lohia. Tavoitteena on, että tulevaisuuden kuutukikohdissa ja mahdollisesti jopa Mars-matkoilla ruokalistalla on tuoretta kalaa.

Julkaistu 30.06.2022