Talous

Avain menestykseen: onnellisuus!

Happynomics. Paina termi muistiin. Siinä nimittäin yhdistyvät taloudellisten voittojen maksimointi sekä tekijä, johon harvoin voittoja yhdistetään: onnellisuus.

Tähän asti taloustieteilijät ovat yleensä mitanneet maiden hyvinvointia tutkimalla niiden bruttokansantuotetta eli BKT:tä. Mutta kriitikoiden mukaan se on huono työkalu, joka ei kerro koko totuutta valtion ja sen kansalaisten hyvinvoinnista.

Tässä yhteydessä yhä useampi, muiden muassa Ison-Britannian entinen pääministeri David Cameron, on alkanut nostaa esiin termiä BKO eli bruttokansanonnellisuus.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jos yrityksen työntekijät ovat tyytyväisiä elämäänsä, he ovat 30 prosenttia tuottavampia ja saavat aikaan 37 prosenttia paremman tuloksen kuin tyytymättömät työntekijät.

Yritykselle tämä voi merkitä suurta eroa liikevaihdossa, mutta kansallisessa mittakaavassa luvut muuttuvat jo tähtitieteellisiksi. Yhdysvalloissa on arvioitu, että maan taloudelle aiheutuu vuosittain 470 miljardin euron tuotannonmenetykset huonosti viihtyvien työntekijöiden seurauksena.

Happynomics – kehitykselle ei voi kuin hymyillä.

Julkaistu 28.07.2019