Innovaatiot

Aurinko, joka tappaa viruksia

Yrittäjä Daan Roosegaarde on valmistanut koruja savusumusta (!), ja nyt hän kääntää jälleen katseensa taivaalle.

urban sun
Urban Sun

Aurinko on nousemassa – kirjaimellisesti.

Sopii hyvin tähän kevääseen, että Hollannissa kehitetty keinotekoinen aurinko herättää toiveita vapaammasta elämästä maailmassa, jossa ei ole viruksia.

Kyseinen aurinko on nimeltään Urban Sun, ja se on yrittäjä Daan Roosegaarden luomus. Yhdessä suunnittelijoiden, virusasiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa hän on luonut “auringon”, jonka säteet tuhoavat ilmassa leijuvia viruksia.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde

Kuten oikeakin aurinko, hollantilainen aurinko tuottaa ultraviolettisäteitä, mutta tietenkin aivan eri taajuudella. Testit osoittavat, että nämä “auringonsäteet” tappavat 99,9 prosenttia viruksista!

Urban Sun nojaa Columbian yliopiston ja Hiroshiman yliopiston tekemään tutkimukseen.

Sinipunainen purjoviljelmä

Kuten Daan Roosegaarden kohdalla yleensäkin, projekti ulottuu sekä taiteen että tieteen aloille. Hänen studionsa toimii vanhassa lasitehtaassa Rotterdamin satamassa, ja sitä kuvaillaan “sosiaalisen suunnittelun laboratorioksi”, jonka tavoitteena on parantaa jokapäiväistä elämää kaupunkiympäristössä. Päämääränä on, että asukkaat saavat hengittää raitista ilmaa, juoda puhdasta vettä ja kuluttaa puhdasta energiaa. Viime vuosina Studio Roosegaarde on kehittänyt useita uraauurtavia innovaatioita.

Esimerkkinä voidaan mainita Grow, 20 000 neliömetrin purjoviljelmä, joka valaistaan yöaikaan punaisilla ja sinisillä LED-valoilla. Valo tanssii pellon yllä, mutta kyseessä ei ole ainoastaan kutkuttavan merkillinen näytös. Fotobiologinen, valoa tutkiva tiede osoittaa, että punaisen ja sinisen yhdistelmät saattavat edistää kasvua ja vähentää torjunta-aineiden tarvetta puolella.

Eroon savusumusta ja avaruusromusta

Roosegaarden kiinnostus luontoon ja teknologiaan näkyy Smog Free Project -hankkeessa, jonka tarkoitus on puhdistaa ilmaa. Kasaan puristetuista savusumuhiukkasista koostuva jäte kerätään ja muutetaan sormuksiksi ja muiksi koruiksi.

space waste lab performance
Space Waste Lab Performance, näyttävä valoshow, joka saa lasersäteitä syttymään avaruusromun kulkiessa yötaivaan läpi.

– Haju on maailman kamalin. Se on kuin jauhettua kuolemaa. Ajattele, jos hengittäisimme sitä. Suodatettu savusumu koostuu enimmäkseen hiilestä, josta myös timantit muodostuvat.

Toisessa projektissa Daan Roosegaarde pyrkii keräämään ja kierrättämään avaruusromua. Hän sai ajatuksen kuultuaan, että maapalloa kiertää nykyään yli 8 miljoonaa kiloa romua.

Roosegaarde perusti siksi Space Waste Labin yhdessä Euroopan avaruusjärjestön kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin järjestelmä, joka pystyy seuraamaan ja visualisoimaan avaruusjätettä. Tuloksena oli Space Waste Lab Performance, näyttävä valoshow, joka saa lasersäteitä syttymään avaruusromun kulkiessa yötaivaan läpi.

Daan Roosegaarde on saanut useita palkintoja maailmanlaajuisesti. Mutta kysymys kuuluu, tuleeko hänen virusta tappavasta aurinkolampustaan hänen merkittävin projektinsa. Se olisi luonnollista nyt, kun kaipaamme kuumeisesti viruksista vapaata elämää ja sosiaalista kanssakäymistä.

Kuvat: Studio Roosegaarde Henkilökuva: Willem de Kam

Julkaistu 28.04.2021