Kulttuuri

Auringon salaisuudet paljastuvat

Pian koittaa kesäpäivänseisaus, ja Pohjois-Eurooppa valmistautuu juhlimaan juhannusta. Silloin teemme saman kuin ihmiset läpi aikojen: juhlistamme aurinkoa! Solar Orbiter -luotain tutkii parhaillaan Auringon salaisuuksia avaruudessa ja antaa toivottavasti meille uutta tietoa lähimmästä tähdestämme.

Solar Orbiter -luotain tekee tehtäväänsä. Vuonna 2020 se lähetettiin pitkälle avaruusmatkalleen. Kuva: ESA/ATG medialab.

Onko vuoden kuva jo otettu? Euroopan avaruusjärjestön Solar Orbiter -luotain ohitti 7. maaliskuuta Auringon "vain" 75 miljoonan kilometrin etäisyydeltä, mikä on noin puolivälissä matkalla Maasta Aurinkoon.

Avaruusaluksen korkearesoluutioinen teleskooppi kuvasi Aurinkoa neljä tuntia. Kuvat yhdistetään yhdeksi mosaiikkikuvaksi, ja se on yksityiskohtaisin Auringosta koskaan otettu kuva. Siinä näkyy myös Auringon yläilmakehä, korona. 

Maaginen kuva, joka tavallaan heijastaa myös aikamme henkeä.

ESAn Solar Orbiter -avaruusluotain otti tämän ainutlaatuisen kuvan Auringosta tänä keväänä. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirkas piste, joka on Maa. Kuva: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB).

Ihmisen kiinnostus avaruutta kohtaan on lisääntynyt viime vuosina. Aikamme suuria tähtipurjehtijoita ovat megamiljardöörit kuten Elon Musk ja Jeff Bezos, jotka eivät kaihda mitään keinoja ja kustannuksia yrittäessään tutkia muita maailmoja. Nyt Avaruuskilpailu 2.0 on täydessä vauhdissa.

Osittain samassa hengessä Solar Orbiter -luotain aloitti pitkän avaruusmatkansa vuonna 2020. Luotaimen päätehtävänä on tutkia Aurinkoa mahdollisimman läheltä ja ehkä löytää tietoja, jotka paljastavat tutkijoille uusia asioita elämän alkuperästä maapallolla.

Toistaiseksi luotaimesta on tehty sarja mielenkiintoisia ensihavaintoja. Solar Orbiter on muun muassa ottanut ensimmäiset kuvat Auringon pohjois- ja etelänavoista sekä tehnyt ainutlaatuisia havaintoja aurinkotuulesta, kertoo Forbes-lehti.

Avaruusalus on sittemmin kulkenut myös Merkuriuksen kiertorataa vain 50 miljoonan kilometrin päässä Auringosta – sitä lähemmäksi pinnaltaan miljoonan asteen lämpöistä tulipalloa, lähintä tähteämme, ei pääse.

Julkaistu 02.06.2022