Talous

Ašgabat: Maailman kallein kaupunki

Ylellisestä elämäntyylistä puhuttaessa ajatukset siirtyvät heti Pariisin, Lontoon, New Yorkin ja Dubain kaltaisiin kaupunkeihin. Vai kuinka?

Ašgabat

Todellisuudessa suljetun Turkmenistanin pääkaupunki Ašgabat on ohittanut nämä metropolit kalleimpien kaupunkien listalla.

Hämmästyttävä ensimmäinen sija vuosittaisessa Mercer Cost of Living Survey -tutkimuksessa voi liittyä siihen, että Turkmenistania kiusaavat hyperinflaatio ja elintarvikepula, mikä tekee siellä asumisesta kalliimpaa.

Diktaattori Gurbanguly Berdimuhammedowin johtajuus ei myöskään näytä helpottavan asioita: Vuoden aikana hän on kerännyt huomiota pääasiassa sukulaistensa suurmenestyksellä senaatin vaaleissa (maassa ei sallita oppositiota) ja suurella rakkaudellaan keskiaasiankoiriin. Koirarodulle on peräti nimetty kansallinen juhlapäivä ja pystytetty kultainen patsas Ašgabatiin. 

Ašgabat
Ašgabat
Ašgabat
Ašgabat
Ašgabat
Ašgabat
Ašgabat

Mercerin listalla on 209 kaupunkia. Yritys pyrkii selvittämään, missä asuminen on kansainvälisen työvoiman kannalta kallista ja missä halpaa, tutkimalla sellaisia parametreja kuin vuokrat, elintarvikkeiden hinnat, liikkumismahdollisuudet ja turvallisuus. Mercer on amerikkalainen konsulttiyritys, joten arvioinnissa otetaan huomioon jopa merkkifarkkujen tai hampurilaisten saatavuus. 

Ašgabatin seurana listan kärkipäässä on viime vuoden ykkönen Hongkong, joka on nyt toisena. Seuraavaksi tulevat Libanonin pääkaupunki Beirut, joka on noussut listalla huikeat 42 sijaa, sekä Japanin pääkaupunki Tokio ja sveitsiläinen rahoitusalan keskus Zürich. 

Amagertorv, Kööpenhamina
Amagertorv, Kööpenhamina

Pohjoismaisista kaupungeista Kööpenhaminaa pidetään kalleimpana asuinpaikkana, ja se on sijalla 16. Oslo on sijalla 55, Helsinki sijalla 56 ja Tukholma sijalla 72. Ruotsin pääkaupungissa hintojen on kuitenkin täytynyt nousta huomattavasti, sillä viime vuonna Tukholma oli sijalla 133. 

Kuvat: Shutterstock

Julkaistu 08.08.2021