Talous

Anteliaisuutta paremman maailman luomiseksi

MacKenzie Bezos

Kesän alussa julkaistiin uutinen, jonka mukaan hiljattain maailman rikkaimmasta miehestä, Amazonin perustajasta Jeff Bezosista, eronnut MacKenzie Bezos lahjoittaa puolet omaisuudestaan. Tähtitieteellinen 17 miljardin dollarin summa on käytettävä hyviin tarkoituksiin.

Lahjoitus on osa maailmanlaajuista The Giving Pledge -liikettä, joka on käynnistynyt elokuussa 2010. Tuolloin Yhdysvaltain 40 varakkainta pariskuntaa ja henkilöä kokoontuivat Bill ja Melinda Gatesin sekä supersijoittaja Warren Buffettin kutsumana. Vauraat osallistujat eivät tavanneet jakaakseen rikastumisvinkkejä, vaan antaakseen lupauksen ja kerryttääkseen toisenlaista voittoa.

Muita, jotka ovat luvanneet lahjoittaa yli puolet omaisuudestaan:

Mark Zuckerberg ja Priscilla Chan ovat luvanneet lahjoittaa 99 prosenttia kaikesta Facebook-osakepääomastaan.

Richard Branson on superyrittäjä, joka aikoo neljän miljardin omaisuudellaan auttaa muita yrittäjiä, jotka yrittävät parantaa maailmaa.

Brian Chesky on Airbnb:n perustaja ja 38-vuotiaana yksi listan nuorimmista. Hän oli aikaisemmin kirjaimellisesti koditon ja nyt hänen omaisuutensa on 3,5 miljardia dollaria.

Barry Diller ja Diane von Furstenberg. Kun The Giving Pledge julkaistiin vuonna 2010, olivat mediatitaani ja muoti-ikoni ensimmäisten allekirjoittajien joukossa.

Sheryl Sandberg on liiketoimintaosaaja ja Facebookin hallintopäällikkö, joka aikoo käyttää miljardin omaisuuttaan elinkeinoelämän monimuotoisuuden edistämiseen.

George Lucas. Kun Tähtien sodan luoja myi Lucas Film -yrityksensä Disneylle, hän sitoutui lahjoittamaan suurimman osan neljän miljardin myyntisummasta hyväntekeväisyyteen.

Syntyi The Giving Pledge -konsepti eli lahjoituslupaus. Kaikessa ytimekkyydessään sitoumuksen tarkoituksena on lahjoittaa vähintään puolet omaisuudesta hyväntekeväisyyteen.

Lahjoitusajatus on sittemmin levinnyt. Yli 200 miljardööriä 27 maasta on allekirjoittanut sitoumuksen.

Varoja lahjoitetaan muun muassa köyhyyden vähentämiseen, naisten ja tyttöjen mahdollisuuksien edistämiseen maailmalla sekä kestävään kehitykseen.

Pohjoismaista mukaan ovat lähteneet toistaiseksi vain norjalainen hedge-rahastovaikuttaja Nicolai Tangen ja hänen vaimonsa Katja Tangen sekä norjalainen liikemies Kjell Inge Røkke perheineen.

Mitä lahjoittajat sitten saavat tästä? Lahjoitukset ja anteliaisuus ylipäätään voivat auttaa akuuteissa katastrofeissa ja maailman epäkohtien korjaamisessa. Mutta The Giving Pledgen mukaan vapautuvat rahavarat voivat myös edistää uusien innovaatioiden syntymistä. Siispä luvassa on työkaluja paremman maailman luomiseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä kaikille, oli heillä taskussaan miljardeja tai ei.

Julkaistu 09.07.2019