Innovaatiot

Älysovellus pitää pennulle seuraa

Sanotaan, että koira on ihmisen paras ystävä. Koskaan tämä ei ole ollut selvempää kuin koronapandemian aikana, jolloin ihmiset ovat rynnänneet kenneleihin hakemaan itselleen pennun mukavaksi seuralaiseksi.

Koira
Kuva: Shutterstock

Mutta miten kaikki nämä pennut pärjäävät pandemian jälkeen, kun palaamme työpaikoillemme “kahdeksasta neljään” -rytmillä? Ehkä ratkaisu on, kuten nykyään melkein aina, digitaalinen. Tanskalainen Go Dogo on kehittänyt koirankoulutukseen tietokonepohjaisen, kosketuksettoman järjestelmän, joka stimuloi hauvaa, kun se on yksin kotona.

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja, tohtori Hanne Jarmer alkoi kokeilla ideaa vuonna 2015 Tanskan teknillisellä yliopistolla. Hänellä itsellään oli vaikeuksia keksiä whippeteillensä virikkeitä päivän aikana.

Projektissa käytettiin kolmenlaisia virikkeitä: videoita, joilla Jarmer itse antoi koirille komentoja, automaattia, jossa oli koiran herkkuja, sekä lyhyttä videota, jolla kuului ”Hyvä koira!”. Prototyyppi kehitettiin kahden tietojenkäsittelytieteilijän ja mekatroniikan asiantuntijan avulla. Järjestelmää voi käyttää, kun kytkee televisioon kaksi teknistä laitetta, mukaan lukien herkkuautomaatti. Näiden avulla omistaja voi seurata ja kouluttaa koiria etänä. Kun teknologia saadaan myyntiin (toivottavasti vuoden 2021 aikana), Hanne Jarmer arvioi sen hinnaksi tulevan noin kympin kuussa.

Hän korostaa, että sovellus ei korvaa liikuntaa tai fyysistä kontaktia, mutta osalle koirista se voi olla hyvä lisä. Sovellus ei myöskään voi viedä koiraa lenkille kuuden tunnin välein, ainakaan vielä.

Julkaistu 08.01.2021