Innovaatiot

Älykaupungissa teknologiaa testataan todellisuudessa

20 vuotta sitten markkinoille tulivat ensimmäiset älykkäät, verkkoon kytketyt kodinkoneet. Itseohjautuvat koneet osasivat jo osittain suoriutua omista ja omistajansakin tehtävistä, esimerkiksi jääkaappi osasi tarvittaessa tilata kotiin maitoa. 

Sen jälkeen kehitys on edennyt kovaa vauhtia. Nyt puhutaan todellisuudesta, jossa kaikki toimii muutaman vuoden sisällä yhteydessä verkkoon. Kyseessä on esineiden internet, jonka arvioidaan vuonna 2020 yhdistävän yli 50 miljoonaa pientä tai suurta laitetta, arvoltaan noin 80 miljardia dollaria. 

Osana tätä kehitystä käynnistyi syksyllä 2019 ensimmäinen älykaupunkikokeilu. Curiosity Lab at Peachtree Corners ei ole tavallinen laboratorio. Yli 200 hehtaarin urbaanilla alueella testataan yhdessä alueen asukkaiden kanssa todellisissa tilanteissa esimerkiksi itseohjautuvia autoja (myös joukkoliikenteessä), ihmisen kaltaisia palvelurobotteja kodeissa, palvelukeskuksissa ja päivittäistavarakaupoissa, drone-kuljetuksia sekä tekoälyä hyödyntäviä siivouslaitteita. 

Laboratoriokaupungin sijainti ei ole sattuma. Yhdysvaltain Georgiassa sijaitseva Peachtree Corners on pioneerien kaupunki. 1960-luvun lopulla yrittäjä Paul Duke hahmotteli visiota kaupungista, jossa erityisesti Georgian teknillisessä korkeakoulussa opiskelleet voisivat asua ja työskennellä vähäpäästöisillä teollisuudenaloilla lyhyiden matkojen päässä, ”laadullisesti valvotussa ympäristössä”. 

Kymmenen vuotta myöhemmin rakennettiin ensimmäinen asuinalue, ja 2000-luvulla asukasluku oli kasvanut 40 000:een. Peachtree Corners sai kaupungin oikeudet vuonna 2012.

Milloin näemme Pohjoismaiden ensimmäisen älykaupungin?

Julkaistu 21.11.2019