Innovaatiot

Albania rakentaa koronaturvallisen kaupunginosan

Millaista on elämä koronakriisin jälkeen ja miten korona pitää huomioida kaupunki­­kehityksessä?

Albania on kenties hieman yllättäen koronan jälkeisen arkkitehtuurin kärkimaita. Albanian pääkaupunkiin Tiranaan on kehitteillä kokonainen uusi kaupunginosa, jonka johtoajatuksena on tartuntojen välttäminen. Uutta aluetta suunnittelevat yhteistyössä albanialainen arkkitehtitoimisto SON-Group ja italialainen arkkitehtistudio Stefano Boeri.

Tirana Riverside -nimellä kulkeva alue suunnitellaan kokonaan epidemioiden estämisen näkökulmasta. Kaupunginosassa on vehreitä puistoja ja kattopuutarhoja, tavallista leveämmät jalkakäytävät, pyöräteitä ja kaikki palvelut kävelyetäisyydellä.

29 hehtaarin suuruinen alue sijaitsee Tiranan läpi virtaavien jokien varrella. Sinne on tulossa asuntoja 12 000 asukkaalle, toimistoja, kouluja ja liikehuoneistoja. Tartuntojen leviäminen aiotaan estää älykkäällä ja innovatiivisella tekniikalla.

– Haluamme aktivoida rakennusten katutason siten, että tavaratoimitusten vastaanottaminen on helppoa. Lisäksi katutasossa on automaatteja, joista voi ostaa elintarvikkeita, ja joka korttelissa on pieni terveysasema. Katotkaan eivät ole vain viides julkisivu. Niillä voi olla lähettilennokkien laskeutumispaikka ja viheralueita, joissa voidaan viljellä, nauttia taiteesta ja viettää vapaa-aikaa, arkkitehdit kuvailevat.

Kuvat: Stefano Boeri Architetti

Julkaistu 05.07.2020