Maailma numeroina

71 asiaa, jotka muuttivat maailmaa

Innovatiivisin vuosikymmen: 1880-luku tietenkin!

Kaikki kunnia Twitterille, älyjääkaapeille ja lohkoketjuille, mutta todella suuret, arkea eniten helpottavat innovaatiot tehtiin 1880-luvulla. Ainakin, jos kuuntelemme Vaclav Smiliä, filantroopin ja Microsoftin perustajan Bill Gatesin suosikkikirjailijaa.

– Onko mikään alkuperäisinnovaatio tai eeppinen löytö muovannut nykymaailmaa yhtä paljon kuin sähkö ja polttomoottori? Smil kysyy retorisesti kirjassaan Numbers Don't Lie: 71 Things You Need to Know About the World.

Smilin mukaan vastaus on jyrkkä ei.

Tämän päivän kehittyneet mikrosirut ohjaavat kaikkea esimerkiksi teollisuusroboteista digitaalikameroihin, mutta eivät olisi mitään ilman sähköä, hän kirjoittaa kirjan 1880-lukua käsittelevässä luvussa.

Tämä kultainen vuosikymmen antoi meille paitsi generaattorit, sähkökäyttöisen silitysraudan ja ensimmäiset sähköraitiovaunut (Virginian Richmondissa), myös vesivoiman, ensimmäisen kuulakärkikynän, deodorantin ja sähköhissin (New Yorkissa). Hehkulampun keksijä Thomas Edisonilta sateli patentteja, ja fyysikko Heinrich Hertz todisti sähkömagneettisten aaltojen olemassaolon. Coca-Colan supersalaiset reseptit kehitettiin. Ensimmäiset pyöröovet otettiin käyttöön. Nelitahtimoottori näki päivänvalon ja viitoitti tien bensiini- ja dieselmoottoreille.

Vaclav Smil, Numbers kirja
Vaclav Smil

Nippelitiedon ystäville

Kirjassa Smil tarjoaa myös muita mielenkiintoisia keskustelunaiheita illallispöytään. Hän kertoo, miksi ihmisen kyky hikoilla tekee aivoistamme muita nisäkkäitä suuremmat, miten ranskalainen viiniperinne on kehittynyt ajan myötä ja kuinka paljon maailman lehmät painavat yhteensä.

Tšekkiläis-kanadalainen Smil on ympäristötieteen emeritusprofessori Manitoban yliopistossa Winnipegissä, mutta hänen tutkimuksensa ja teoksensa ovat rajat ylittäviä. Hän on kirjoittanut yli 40 kirjaa muun muassa energiasta, ruoasta, väestötrendeistä, historiasta, politiikasta ja taloudesta. Bill Gates kirjoittaa blogissaan, että hän epäröi ajoittain suositella suosikkiaan, koska tekstit muuttuvat välillä liian yksityiskohtaisiksi ja hämäriksi. Hän toteaa kuitenkin tyytyväisenä, että Numbers Don't Lie on helppolukuinen niille, jotka haluavat tietää enemmän historian innovaatioista ja niiden vaikutuksesta meihin nykyään.

Julkaistu 07.09.2021