Maailma numeroina

7 tulevai­suuden ympäristö­ystävällistä materiaalia

Muovi, betoni ja nahka ovat suosittuja materiaaleja, mutta tuhoisia ympäristölle. Esittelemme seitsemän vaihtoehtoa, jotka voivat auttaa meitä elämään kestävämmin.

Hermes laukku

1. Kasvatettu nahka

Muotiteollisuus haluaisi houkutella myös eläinten ja ympäristön ystäviä. Useat huippumuotibrändit, kuten Stella McCartney ja nahkajätti Hermès, etsivät nahalle korviketta sienirihmastosta, jotka ovat tavallaan sienten juuria. Nahkaa kasvatetaan itiöistä, jotka laajenevat toisiinsa punoutuneiden lankojen levyksi. Sitten levy parkitaan ja värjätään, jotta materiaali saa aidon nahan tunnun.

Tennarit

2. Bakteerikasvatettu nanoselluloosa

Toinen vaihtoehto nahalle on bakteerinanoselluloosa (BNC). Se on bakteeri- ja hiivaviljelmä, jota käytetään muun muassa hapatetun teejuoman, kombuchan valmistuksessa. Materiaalin parkitsemisen ja värjäämisen hiilijalanjälki on materiaalin keksijän mukaan 97 pienempi kuin synteettisellä polyuretaanilla (PU), jota myös käytetään nahan korvikkeena. BNC hajoaa kompostissa muutamassa kuukaudessa.

Lentokentän istuimet

3. Lateksi

Luonnonmateriaalina lateksi on uusiutuva, sillä se valutetaan kumipuusta, eikä puuta tarvitse kaataa. Suunnittelijat käyttävät lateksia enenevässä määrin kestävänä vaihtoehtona eläin- ja öljypohjaisten materiaalien sijaan, ja se on erityisesti suosittua asusteissa ja huonekaluverhoilussa.

Korkkipöytä

4. Korkki

Korkkitammen ulkokuoresta peräisin oleva korkki on kompostoituvaa ja kierrätettävää, ja sitä saadaan niin ikään puista kaatamatta niitä. Jasper Morrison on käyttänyt viinipullonkorkkien tuotannosta yli jäänyttä materiaalia kalusteisiin, ja Tom Dixon on hiillyttänyt materiaalia tehdäkseen siitä tulenkestävän ja vedenpitävän.

▲ betonin korvike

5. Betoninkorvikkeet

Betoni on laajimmin käytetty rakennusmateriaali, ja pelkästään sen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on jopa kahdeksan prosenttia. Materiaalitutkijat ovat kehittäneet sille useita vaihtoehtoja. Yksi esimerkki on Finite, joka on valmistettu aavikkohiekasta kalkkikiven sijaan ja jonka päästöt ovat keksijän mukaan "alle puolet betonin hiilidioksidipäästöistä". Lontoolainen studio Newtab-22 valmistaa betonin kaltaista Sea Stonea luonnollisesta sideaineesta ja vanhoista simpukankuorista. Niissä on runsaasti kalsiumkarbonaattia, jota käytetään myös betonin tärkeimpään ainesosaan, sementtiin.

Sadetakki

6. Levämuovi

Biomuovit ovat kiistanalaisia ja niiden valmistaminen vaatii suuria maatalousalueita. Suunnittelijat ovat alkaneet kokeilla vaihtoehtona merileväpohjaista biomuovia. Levät ovat uusiutuva luonnonvara, niitä on runsaasti, ja lisäksi ne sitovat hiilidioksidia ilmakehästä koko elinkaarensa ajan.

Suunniteltu pieniä asioita

7. Elintarvikejäte

Elintarviketeollisuuden sivutuotteet voivat olla luonnonmateriaalien aarreaitta. Niistä voi löytää vaikkapa poisheitettyjä simpukankuoria biomuovia varten, ja yhdessä kahvinpurujen kanssa kuorista voi valmistaa vaihtoehtoista nahkaa. Teurastamojätteestä voi valmistaa kotitalousvälineitä, pakkauksia ja bionahkaisia urheilukenkiä.

Samoin hedelmä- ja vihannesjäämiä on muunnettu biomuoviksi ja nahankorvikkeiksi, kuten Piñatexiksi. Filippiiniläinen insinööri Carvey Ehren Maigue on valmistanut ruokajätteistä jopa aurinkopaneeleja, jotka tuottavat puhdasta energiaa ultraviolettivalosta!

Lähde: Dezeen

Julkaistu 30.09.2021